Sestavine

  • 1 čebula (ca. 60 g)
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 600 g cvetače
  • 200 g koromača
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 60 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 700 ml zelenjavne juhe
  • 200 ml mleka
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • limonov sok
  • čilijevo olje
  • sveži koper

Uvod

Koromač (sladki komarček) doda cvetači, ki bi ji sami bilo dolgčas, sladko-pikantno noto, ki nežno, toda gosto juho, potrebno poglobi. A nismo si mogli kaj, da je ne bi na krožniku še dodatno začinili s čilijevim oljem. Bleda barva, medel okus, hrana za dojenčke? Le malo je potrebno, da ni vedno enaka (in goveja) juha, še manj pa, da ”navadna” kremna juha postane razburljiva predjed, po kateri je nadaljevanje še lepše....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo narežemo na tanke trakove. Koromačeva semena zdrobimo v možnarju. Cvetačo očistimo, razrežemo na manjše cvetove, pri tem tri večje cvetove narežemo na 5 mm debele rezine in shranimo na strani. Koromač narežemo na večje kose.

2

V loncu segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in zdrobljena koromačeva semena ter dušimo 2 minuti. Dolijemo vermut, malce pokuhamo, dolijemo mleko in juho ter zavremo. V lonec stresemo še narezano cvetačo in koromač, solimo in popramo ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 do 20 minut.

3

Medtem v majhni kozici segrejemo preostalo olje in rezine cvetače na hitro opečemo na močni temperaturi, da se rahlo obarvajo. Dolijemo 6 žlic vode, rahlo solimo in pokrito dušimo 1 minuto. Odstavimo s štedilnika.

4

Juho gladko zmiksamo v blenderju in jo precedimo. Začinimo jo s soljo, sveže mletim poprom, muškatnim oreščkom in limonovim sokom. Na krožniku juho potresemo z dušeno cvetačo in pokapljamo s čilijevim oljem. Okrasimo z lističi kopra.

Oceni