Cvetačna juha s koromačem
Sestavine
- 1 čebula (ca. 60 g)
- 1 žlička koromačevih semen
- 600 g cvetače
- 200 g koromača
- 3 žlice oljčnega olja
- 60 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 700 ml zelenjavne juhe
- 200 ml mleka
- sol, poper
- muškatni orešček
- limonov sok
- čilijevo olje
- sveži koper
Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
Olupljeno čebulo narežemo na tanke trakove. Koromačeva semena zdrobimo v možnarju. Cvetačo očistimo, razrežemo na manjše cvetove, pri tem tri večje cvetove narežemo na 5 mm debele rezine in shranimo na strani. Koromač narežemo na večje kose.
V loncu segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in zdrobljena koromačeva semena ter dušimo 2 minuti. Dolijemo vermut, malce pokuhamo, dolijemo mleko in juho ter zavremo. V lonec stresemo še narezano cvetačo in koromač, solimo in popramo ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 do 20 minut.
Medtem v majhni kozici segrejemo preostalo olje in rezine cvetače na hitro opečemo na močni temperaturi, da se rahlo obarvajo. Dolijemo 6 žlic vode, rahlo solimo in pokrito dušimo 1 minuto. Odstavimo s štedilnika.
Juho gladko zmiksamo v blenderju in jo precedimo. Začinimo jo s soljo, sveže mletim poprom, muškatnim oreščkom in limonovim sokom. Na krožniku juho potresemo z dušeno cvetačo in pokapljamo s čilijevim oljem. Okrasimo z lističi kopra.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še