Cvetačna juha s porom
Sestavine
- 600 g cvetače
- 200 g pora
- 30 g masla
- 2 žlici oljčnega olja
- 1,2 l zelenjavne juhe
- 2 lovorova lista
- pest peteršiljevih listov
- sol, poper
- kajenski poper
- 4 rezine kruha z drožmi
- maslo
- 4 rezine čedar sira

Uvod
Juha iz cvetača je vedno hitro gotova, lepo gosta in zelenjavno zdrava. Škoda, torej, da je skoraj vedno tudi dolgočasna … Zato pa ji dajmo malo spodbude: por ji poglobi okus, pekočina posipa ji doda draž, a naredi jo – kruh. Kruh? Eni ga grizljajo celo ob goveji juhi, drugi ga raje opečejo in v juho nadrobijo, mi pa, tokrat, posnemamo oboje. Kruh, ki je dolgo vzhajal z drožmi (kislo testo), je opečen še boljši, če ga po eni strani opečemo, po drugi pa gratiniramo (s sirom). Z njim spodbujena cvetačna juha ni več dolgočasna!
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
Por narežemo na debelejše kolobarje. Cvetačo razrežemo na četrtine in narežemo na 1 cm debele rezine.
V širokem loncu segrejemo maslo in oljčno olje, dodamo por in ga dušimo na majhni vročini 5 minut. Dodamo cvetačo, popražimo in dolijemo juho. Dodamo še lovorov list in 1/4 žličke soli, pokrijemo in kuhamo na majhni vročini 20 minut.
Polovico juhe fino zmiksamo v blenderju. V drugo polovico pa stresemo peteršilj in jo grobo pretlačimo s paličnim mešalnikom, da so še vidni majhni koščki cvetače.
Obe polovici nato vlijemo nazaj v lonec, premešamo in začinimo s sveže mletim poprom in kajenskim poprom.
Pečico egrejemo na funkcijo žara. Kruhove rezine namažemo z maslom in naložimo v pekač obložen s peki papirjem. Postavimo na zgornjo rešetko in pečemo toliko časa, da kruh rahlo porjavi.
Kruhove rezine obrnemo in obložimo s sirom. Pekač postavimo nazaj v sredino pečice in pečemo toliko časa, da se sir raztopi. Juho naložimo v ogrete krožnike in takoj serviramo z vročim kruhom.

