Cvetačna panakota in postrvji kaviar
Sestavine
- 200 g cvetače (očiščene na cvetke)
- 30 g šalotke
- 80 g masla
- 40 ml suhega vermuta
- 100 ml mleka
- 120 ml sladke smetane
- 4 listi želatine
- muškatni orešček
- sol, sveže mleti črni poper
- porovi kalčki
- 4 žličke postrvjega kaviarja
Uvod
- Kategorija: On zanjo, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 270 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
- Priporočeno vino: Gardelin 2010, Klinec
Cvetačo je grobo narezal. Olupljeno šalotko je drobno sesekljal in skupaj z 20 g masla stekleno opražil v kozici. Dodal je cvetačo, jo malce podušil in zalil z vermutom. Dolil je še smetano in mleko ter kuhal do mehkega pokrito na majhni temperaturi 20 minut.
Medtem je želatino namakal v mrzli vodi 5 minut. Kozico s kuhano cvetačo je odstavil s štedilnika in v njej raztopil ožeto želatino. Vse skupaj je stresel v blender in zmiksal v gladek pire. Začinil ga je s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Modelčke (a 100 ml) je oplaknil z mrzlo vodo, jih napolnil s cvetačnim pirejem in postavil v hladilnik preko noči.
Pred serviranjem je v modelu z ostrim nožem zarezal do dna ob steni, da je ločil panakoto od modela. Servirni krožnik je potresel s porovimi kalčki, nanje zvrnil panakoto in po vrhu potresel s postrvjimi ikrami. Postopek je ponovil še s preostalimi panakotami. Zraven je ponudil rezine ajdovega kruha.