Cvetačna polenta z lešniki in ostrigarji
Sestavine
- 1 majhna cvetača (ca. 700 g)
- 9 žlic oljčnega olja
- sol, poper
- 3 žlice olupljenih lešnikov
- 2 majhni šalotki
- 2 stroka česna
- 300 g gob (kraljevi ostrigaji, šitake, šampinjoni)
- 500 ml mleka
- 400 ml zelenjavne juhe
- 130 g instant polente
- muškatni orešček
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 30 g parmezana v kosu
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 512 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
Cvetačo razdelimo na majhne cvetove, stebla pa shranimo v hladilniku za mineštrone naslednji dan. V večji ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo cvetačo in pražimo na močni temperaturi 3 do 4 minute. Solimo in popramo ter zrnato zmeljemo v blenderju.
Lešnike opražimo v ponvi brez maščobe, ohladimo in grobo sesekljamo. Olupljeno šalotko in česen narežemo na drobne kocke. Gobe očistimo in narežemo na manjše kose.
V loncu segrejemo 2 žlici olja, dodamo polovico sesekljanega česna in pražimo 20 sekund. Dolijemo mleko in juho ter zavremo. Z metlico vmešamo polento ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Dodamo cvetačo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 5 minut. Če je polenta premalo kremasta, dolijemo nekaj žlic vode.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja in pražimo narezane gobe 3 minute. Potresemo s šalotko in preostalim česnom, zmanjšamo temperaturo in dušimo še nekaj minut. Solimo in popramo.
Na ogrete krožnike naložimo kremasto polento s cvetačo, potresemo s praženimi gobami, peteršiljem in nahobljanim parmezanom.