Sestavine

  • 1 majhna cvetača (ca. 700 g)
  • 9 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 3 žlice olupljenih lešnikov
  • 2 majhni šalotki
  • 2 stroka česna
  • 300 g gob (kraljevi ostrigaji, šitake, šampinjoni)
  • 500 ml mleka
  • 400 ml zelenjavne juhe
  • 130 g instant polente
  • muškatni orešček
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 30 g parmezana v kosu

Uvod

Če je videti kot polenta, je polenta. Če ima okus po cvetači, je cvetača. Ni dvoma, ne pri eni in ne pri drugi. Razen, ko sta skupaj v družbi, ki je tako pisana.

Če je videti kot kaj in ima okus po čem, kaj je to? Tako vesela je lahko hrana, če pri njeni pripravi le nismo dolgočasni! Dajte si duška in v polento, ki ima sicer raje težke in mesne omake, zamešajte na hitro popečeno cvetačo, namesto omake pa popestrite doživetje s sotiranimi ostrigarji in opraženimi lešniki. Ker je to polenta za lahko kosilo, ko je za alkohol še zgodaj, postavite na mizo namesto vinske steklenico deviško svežega oljčnega olja, da boste sproti zalivali veselje....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 512 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Cvetačo razdelimo na majhne cvetove, stebla pa shranimo v hladilniku za mineštrone naslednji dan. V večji ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo cvetačo in pražimo na močni temperaturi 3 do 4 minute. Solimo in popramo ter zrnato zmeljemo v blenderju.

2

Lešnike opražimo v ponvi brez maščobe, ohladimo in grobo sesekljamo. Olupljeno šalotko in česen narežemo na drobne kocke. Gobe očistimo in narežemo na manjše kose.

3

V loncu segrejemo 2 žlici olja, dodamo polovico sesekljanega česna in pražimo 20 sekund. Dolijemo mleko in juho ter zavremo. Z metlico vmešamo polento ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Dodamo cvetačo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 5 minut. Če je polenta premalo kremasta, dolijemo nekaj žlic vode.

4

V ponvi segrejemo 2 žlici olja in pražimo narezane gobe 3 minute. Potresemo s šalotko in preostalim česnom, zmanjšamo temperaturo in dušimo še nekaj minut. Solimo in popramo.

5

Na ogrete krožnike naložimo kremasto polento s cvetačo, potresemo s praženimi gobami, peteršiljem in nahobljanim parmezanom.

Oceni