Sestavine

  • 250 g cvetače
  • sol, črni poper
  • 2 jajci
  • 10 g svežega kvasa
  • 100 g moke
  • kajenski poper
  • muškatni orešček
  • 3 žlice drobno narezanega drobnjaka
  • 150 g creme fraiche
  • 1 žlička limetinega soka
  • 70 g ghee masla
  • postrvji kaviar (ribogojnica Zupan)

Uvod

Zmešaš testo, nato pa čakaš, če bo pozvonilo. Če ne pozvoni, pomeni, da si v karanteni, poješ pač sam. Saj so le prigrizki. Oziroma, dosti boljše na kavču, pred televizijo in med dolgčasom to kot pa čips.

Če pozvoni nenapovedano, nisi presenečen, saj si pripravljen. Prigrizek je sveže pečen še preden je aperitiv prazen. Da je blin, govori oblika. Da je preprost, kisla smetana. Da je obisk dobrodošel, (postrvji) kaviar. Da bi še, hitro prazen pladenj.

Če pozvoni napovedano, pa je to uvod v družabni večer, na katerem se bomo spominjali, kako smo se pogrešali v karanteni....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 18 kom
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: penina Blanc de Noir 2016, Bjana
 
Postopek
1

Cvetačo razdelimo na majhne cvetove, stresemo v vrelo slano vodo in kuhamo do mehkega 12 do 15 minut. Kuhano cvetačo dobro odcedimo, osušimo s kuhinjskim papirjem in s paličnim mešalnikom gladko pretlačimo.

2

Jajci ločimo na rumenjaka in beljaka. Kvas raztopimo v 75 ml tople vode, mu dodamo rumenjaka in moko, previdno premešamo in na koncu v maso zamešamo še cvetačni pire.

3

Beljaka s ščepcem soli stepemo v trdi sneg in ga previdno zamešamo v testo. Začinimo s soljo, kajenskim poprom in muškatnim oreščkom. Posodo pokrijemo s krpo in testo pustimo vzhajati 30 minut.

4

Medtem v creme fraiche zamešamo 2 žlici drobnjaka in limetin sok ter solimo.

5

V veliki ponvi segrejemo ghee maslo. Z žlico zajamemo testo, ga previdno zlijemo v ponev in malce poravnamo, da dobimo krog s premerom največ 4 do 5 cm. Tako naložimo v ponev 9 blinov in jih pečemo na srednji temperaturi do zlato rjave barve. Pečene odcedimo na kuhinjskem papirju.

6

Postopek pečenja ponovimo še z drugo polovico testa. Na pečene bline damo kupček drobnjakove smetane in po njej potresemo postrvji kaviar in narezani drobnjak. Serviramo še tople.

Oceni