Cvetačni bolonjeze
Sestavine
- 600 g cvetače
- 250 g šitake gob
- 70 g čebule
- 2 stroka česna
- 1 žlička čili paste
- 6 žlic oljčnega olja
- 50 g masla
- 2 vejici rožmarina
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 majhna konzerva paradižnikovega pireja (210 g)
- 300 ml zelenjavne juhe
- sol, črni poper
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 60 g naribanega parmezana
- bio limona
- 400 g testenin (rigatoni,penne)

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Sun Drops 2015, Vina Šuman
Gobam odrežemo stebla in jih drobno sesekljamo v blenderju. Cvetačo razdelimo na manjše cvetove in jo sesekljamo v blenderju do velikosti riževega zrna. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo, česen narežemo na tanke rezine.
V široki ponvi segrejemo 4 žlice olja in 30 g masla, dodamo narezane gobe in jih pražimo na srednji temperaturi 4 minute. Vmešamo čebulo in preostalo olje ter pražimo na majhni temperaturi 5 minut, da se čebula zmehča.
Dodamo še česen, rožmarin in čilijevo pasto, pražimo 2 minuti in vmešamo paradižnikovo mezgo. Vse skupaj pražimo še minuto, dodamo narezano cvetačo in kuhamo na majhni temperaturi 6 minut. Dolijemo paradižnikov pire in zelenjavno juho ter kuhamo še nekaj minut. Začinimo s soljo in poprom.
Zavremo slano vodo, vanjo stresemo testenine in jih kuhamo 5 minut manj časa, kot piše v navodilih na embalaži. Kuhane testenine odcedimo in pri tem shranimo 250 ml tekočine od kuhanja.
Testenine stresemo v ponev z omako, dolijemo tekočino od kuhanja, premešamo in kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Vmešamo 40 g parmezana, peteršilj in preostalo maslo. V vroče krožnike naložimo testenine, jih potresemo z naribano limonino lupinico in preostalim parmezanom.
