Cvetačni bolonjeze
Sestavine
- 600 g cvetače
- 250 g šitake gob
- 70 g čebule
- 2 stroka česna
- 1 žlička čili paste
- 6 žlic oljčnega olja
- 50 g masla
- 2 vejici rožmarina
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 majhna konzerva paradižnikovega pireja (210 g)
- 300 ml zelenjavne juhe
- sol, črni poper
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 60 g naribanega parmezana
- bio limona
- 400 g testenin (rigatoni,penne)

Uvod
Mesni ragu ali bolonjska omaka, torej bolonjeze, je najbolj priljubljena italijanska omaka za testenine! S tem pa zaradi priljubljenosti italijanske kuhinje in njenih pašt resno kandidira za eno od najbolj priljubljenih jedi na svetu nasploh. Gre, skratka, za klasični in množično jed iz območja udobja in varnosti, zato jo imajo radi mladi in stari. Tudi v Šoli okusov pri tem nismo nobena izjema in zato imate pravi/klasični italijanski ragù bolognese tukaj.
Toda, vsi ne jejo mesa … Naj se zato odpovejo še testeninam? Ali pa naj jejo kar suhe rezance?
Ko smo v novembrski (2018) številki Bon appetit našli cvetačni bolonjeze, smo našli rešitev za zelenjavojedce. Recepta niti ni bilo potrebno veliko spreminjati, oziroma, le malo mu je manjkalo, da je postal še boljši.
Ker gre za zelo udobno jed, omake skuhajte dovolj, da bo po kosilu še za večerjo, po njej pa še za zamrzovalnik.
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Sun Drops 2015, Vina Šuman
Gobam odrežemo stebla in jih drobno sesekljamo v blenderju. Cvetačo razdelimo na manjše cvetove in jo sesekljamo v blenderju do velikosti riževega zrna. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo, česen narežemo na tanke rezine.
V široki ponvi segrejemo 4 žlice olja in 30 g masla, dodamo narezane gobe in jih pražimo na srednji temperaturi 4 minute. Vmešamo čebulo in preostalo olje ter pražimo na majhni temperaturi 5 minut, da se čebula zmehča.
Dodamo še česen, rožmarin in čilijevo pasto, pražimo 2 minuti in vmešamo paradižnikovo mezgo. Vse skupaj pražimo še minuto, dodamo narezano cvetačo in kuhamo na majhni temperaturi 6 minut. Dolijemo paradižnikov pire in zelenjavno juho ter kuhamo še nekaj minut. Začinimo s soljo in poprom.
Zavremo slano vodo, vanjo stresemo testenine in jih kuhamo 5 minut manj časa, kot piše v navodilih na embalaži. Kuhane testenine odcedimo in pri tem shranimo 250 ml tekočine od kuhanja.
Testenine stresemo v ponev z omako, dolijemo tekočino od kuhanja, premešamo in kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Vmešamo 40 g parmezana, peteršilj in preostalo maslo. V vroče krožnike naložimo testenine, jih potresemo z naribano limonino lupinico in preostalim parmezanom.