Dagnje, limona in žajbelj
Sestavine
- 2 kg klapavic (dagenj)
- 1 žlička koromačevih semen
- 4 šalotke
- 2 stroka česna
- 100 g gomoljne zelene
- 80 g polsušenih paradižnikov (v olju)
- 1 bio limona
- 3 žlice oljčnega olja
- 6 vejic žajblja
- 200 ml belega vina
- 100 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 150 ml zelenjavne juhe
- sol, poper

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 275 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
- Priporočeno vino: penina Classic 2017 Brut, Meneghetti
Klapavice oplaknemo z mrzlo vodo, s škarjami odrežemo brade (ne pulimo jih iz školjk) in odprte školjke zavržemo.
Koromačeva semena pražimo v ponvi brez maščobe 2 minuti, ohladimo in jih v možnarju drobno zdrobimo. Šalotko in česen narežemo na tanke rezine. Paradižnike narežemo na trakove. Zeleno olupimo in narežemo na julien palčke. Limono umijemo in narežemo na tanke kolobarje.
V veliki ponvi segrejemo olje ter česen in šalotko pražimo 1 minuto. Dodamo zeleno, paradižnike, žajbelj in koromačeva smena ter pražimo 3 minute. Dolijemo vino in vermut, rahlo pokuhamo in dolijemo še juho. Vse skupaj kuhamo na majhni vročini 2 minuti.
V posodo stresemo očiščene klapavice, pokrijemo in kuhamo na majhni do srednji vročini 8 do 10 minut oz. da se školje odprejo. Rahlo solimo in popramo ter takoj postrežemo. Odlična priloga je pomfrit ali sveža ciabatta.