Sestavine

  • 2 kg klapavic (dagenj)
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 4 šalotke
  • 2 stroka česna
  • 100 g gomoljne zelene
  • 80 g polsušenih paradižnikov (v olju)
  • 1 bio limona
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 6 vejic žajblja
  • 200 ml belega vina
  • 100 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 150 ml zelenjavne juhe
  • sol, poper

Uvod

Dalmatinska buzara je ena, toda povsod, tudi pri nas v Istri, jo pripravljajo malo drugače. To pa le pomeni, da je ena, a ni edina, saj je preprostih omak k školjkam, rakom in nasploh morskim sadežev ogromno. Zato si klasično buzaro prihranite za dopust v njeni domovini, doma pa si klapavice pripravite vselej malo drugače. Tokrat z žajbljem in limono....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 275 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: penina Classic 2017 Brut, Meneghetti
 
Postopek
1

Klapavice oplaknemo z mrzlo vodo, s škarjami odrežemo brade (ne pulimo jih iz školjk) in odprte školjke zavržemo.

2

Koromačeva semena pražimo v ponvi brez maščobe 2 minuti, ohladimo in jih v možnarju drobno zdrobimo. Šalotko in česen narežemo na tanke rezine. Paradižnike narežemo na trakove. Zeleno olupimo in narežemo na julien palčke. Limono umijemo in narežemo na tanke kolobarje.

3

V veliki ponvi segrejemo olje ter česen in šalotko pražimo 1 minuto. Dodamo zeleno, paradižnike, žajbelj in koromačeva smena ter pražimo 3 minute. Dolijemo vino in vermut, rahlo pokuhamo in dolijemo še juho. Vse skupaj kuhamo na majhni vročini 2 minuti.

4

V posodo stresemo očiščene klapavice, pokrijemo in kuhamo na majhni do srednji vročini 8 do 10 minut oz. da se školje odprejo. Rahlo solimo in popramo ter takoj postrežemo. Odlična priloga je pomfrit ali sveža ciabatta.

Oceni