Dagnje v vietnamskem rumenem kariju
Sestavine
- 1 kg dagenj
- 30 ml suhega belega vina
- 2 stebli limonske trave
- 1 rdeči čili
- 20 g svežega ingverja
- 4 stroki česna
- 1 žlička kurkume v prahu
- 1 žlička koriandrovih semen
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 2 žlici ribje omake
- 1 limeta
- 1/4 žličke mletega kardamoma
- 250 ml kokosove kreme
V blenderju drobno sesekljamo očiščeno limonsko travo, čili brez semenja, drobno narezani ingver in česen ter četrtino kokosove kreme. Vse skupaj stresemo v kozico, dodamo preostalo kokosovo kremo in počasi segrevamo. Kuhamo na majhni temperaturi 5 minut.
Dagnje očistimo, odstranimo brado in odprte školjke zavržemo. V velikem loncu segrejemo 6 žlic vode in vino, dodamo dagnje in kuhamo pokrito na močni temperaturi 5 minut, vmes večkrat premešamo.
Kuhane dagnje stresemo na cedilo in pri tem shranimo tekočino od kuhanja. Tekočino nato precedimo, da odstranimo morebitni pesek in vlijemo nazaj v lonec. Vmešamo kari pasto in omako segrejemo. Dodamo školjke, kuhamo 1 minuto in potresemo s sesekljanim koriandrom. Odlična priloga je covrti krompirček.