Dagnje, zelenjava in ocvrt krompirček
Sestavine
- 1 kg svežih dagenj (slovenska blagovna znamka Okusi morja)
- 1 večji korenček
- 100 g gomoljne zelene
- 4 šalotke (ca. 80 g)
- 2 stroka česna
- 1 strok čilija (po želji)
- 1 lovorov list
- 3 žlice olivnega olja
- 100 ml belega vina
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 4 srednje veliki čvrsti krompirji
- sol
- olje za fritiranje
- aioli (domača majoneza z gorčico in česnom)

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 494 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Gredič 2009, Movia
Školjke temeljito očistimo pod tekočo mrzlo vodo, odstranimo “brade”in zavržemo že odprte školjke. Korenje in zeleno olupimo in narežemo na zelo tanke 5 cm dolge palčke (julien palčke). Šalotko olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Česen drobno sesekljamo. Čili prerežemo na polovico, odstranimo semenje in ga drobno narežemo.
Krompir olupimo in narežemo na 1,5 cm debele palčke. Olje v fritezi segrejemo na 110 do 120 stopinj, vanj stresemo polovico krompirja in ga cvremo 8 do 10 minut. Pečen krompirček stresemo na kuhinjski papir, da se dobro odcedi. Postopek cvrenja ponovimo še z drugo polovico krompirja.
V velikem loncu segrejemo olivno olje, dodamo šalotko, čili, česen in lovor ter pražimo na srednji temperaturi nekaj minut. Dodamo narezano zelenjavo, jo malce opražimo in zalijemo z vinom. V lonec stresemo še školjke, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 10 minut, da se školjke odprejo.
Olje v fritezi ponovno segrejemo na 175 stopinj in po porcijah ocvremo predpečeni krompir do zlato rjave barve. Odcedimo ga na kuhinjskem papirju in solimo. Pred serviranjem školjke potresemo s peteršiljem in jih serviramo z ocvrtim krompirjem in aioli omako.