Sestavine

  • 1 kg svežih dagenj (slovenska blagovna znamka Okusi morja)
  • 1 večji korenček
  • 100 g gomoljne zelene
  • 4 šalotke (ca. 80 g)
  • 2 stroka česna
  • 1 strok čilija (po želji)
  • 1 lovorov list
  • 3 žlice olivnega olja
  • 100 ml belega vina
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 4 srednje veliki čvrsti krompirji
  • sol
  • olje za fritiranje
  • aioli (domača majoneza z gorčico in česnom)

Uvod

Fast food ima tudi nekaj pozitivnega v sebi. Tisto željo, ki nam cedi sline, ko pomislimo nanj. Tisto čakanje, ko vemo, da bomo hitro dobili. Tisti užitek, ko zagrizemo vanj. Tisto žvečenje, ko imamo polna usta. Tisto preprostost, ko nam je vseeno, da se nam cedi po bradi, da jemo z rokami, da si ližemo prste, da jemo zato, ker smo - lačni. A žal je slabih strani še veliko več. In zaradi njih je potem čisto drugače kot pred tem.

Zato obstaja tudi fine fast food. Ne, ker je fin, temveč, ker je fajn! Ima vse pozitivne lastnosti, pa prav nič negativnih. Predvsem so sestavine kakovostne, njihova priprava dovršena in potem - ko pojemo - se počutimo še boljše kot pred tem. Tako kot pri teh preprostih školjkah, ki so sveže redno tudi v vaši ribarnici, in nimajo vedno isto mastne in nasitne buzare. Pa še kombinacija s pomfritom! Fast food za dobrojedce....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 494 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Gredič 2009, Movia
 
Postopek
1

Školjke temeljito očistimo pod tekočo mrzlo vodo, odstranimo “brade”in zavržemo že odprte školjke. Korenje in zeleno olupimo in narežemo na zelo tanke 5 cm dolge palčke (julien palčke). Šalotko olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Česen drobno sesekljamo. Čili prerežemo na polovico, odstranimo semenje in ga drobno narežemo.

2

Krompir olupimo in narežemo na 1,5 cm debele palčke. Olje v fritezi segrejemo na 110 do 120 stopinj, vanj stresemo polovico krompirja in ga cvremo 8 do 10 minut. Pečen krompirček stresemo na kuhinjski papir, da se dobro odcedi. Postopek cvrenja ponovimo še z drugo polovico krompirja.

3

V velikem loncu segrejemo olivno olje, dodamo šalotko, čili, česen in lovor ter pražimo na srednji temperaturi nekaj minut. Dodamo narezano zelenjavo, jo malce opražimo in zalijemo z vinom. V lonec stresemo še školjke, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 10 minut, da se školjke odprejo.

4

Olje v fritezi ponovno segrejemo na 175 stopinj in po porcijah ocvremo predpečeni krompir do zlato rjave barve. Odcedimo ga na kuhinjskem papirju in solimo. Pred serviranjem školjke potresemo s peteršiljem in jih serviramo z ocvrtim krompirjem in aioli omako.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)