Sestavine

  • OMAKA
  • 1 in 1/2 žličke Gochujang paste (ali čilijeve paste)
  • 2 žlički sakeja
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlica sojine omake
  • 1 žlička sezamovega olja
  • 2 stroka stisnjenega česna
  • 1/2 žličke kajenskega popra
  • OSTALO
  • 2 zgornji piščančji bedri brez kože
  • 1 žlica arašidovega olja
  • 1 majhen sladki krompir (150 g)
  • 2 srednje velika korena
  • 1 majhna čebula
  • 1/2 majhnega mladega zelja
  • sol, poper
  • 50 g naribanega sira edamer
  • 2 debeli rezini topljenega sira
  • 1 mlada čebula
  • kuhani basmati riž

Uvod

Korejska enolončnica s sirom, ki je zelo priljubljena tudi na Japonskem (imenujejo jo chizu takkarubi). Kosi piščanca in različne zelenjave se pražijo v korejski čilijevi omaki, ko so gotovi, se na sredini ponve naredi prostor še za sir.
Jed je preprosta za kuhanje in udobna za uživanje. Zelenjava je poljubna, kar je trenutno na voljo, piščanec je bil včeraj še lahko pečen v celem, kar je ostalo pa bo danes v korejski enolončnici s sirom. Tudi za prilogo je več možnosti, od riža do testenin, ali pa kar kos kruha. Korejci sicer zraven jejo riževe kolačke tteok in, seveda kimchi.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Piščančja bedra izkoščičimo in narežemo na manjše kose. Iz vseh naštetih sestavin zmešamo omako in jo premešamo z narezanim piščancem.

2

Sladki krompir in korenje olupimo ter narežemo na 5 mm tanke rezine. Olupljeno čebulo narežemo na zelo tanke kolobarje. Zelju odstranimo trdi kocen in liste narežemo na 1 cm velike kose.

3

V litoželezni ponvi segrejemo olje, dodamo sladki krompir, korenje in čebulo ter pražimo na srednji vročini 5 minut. Dodamo narezano zelje in vse skupaj pražimo 3 minute, da se zelje zmehča. Začinimo s soljo in poprom.

4

Dodamo piščanca z omako vred, premešamo in dušimo 10 minut. Če uporabimo že pečenega piščanca, se čas kuhanja skrajša na 5 minut. Zelenjavo s piščancem potisnemo na rob in v sredino stresemo naribani sir in na kocke narezani topljeni sir. Previdno segrejemo, da se sir raztopi. Mlado čebulo narežemo na kolobarje in potresemo po jedi.

Oceni