Sestavine

  • 2 jajci
  • 100 ml kokosovega mleka
  • 1/2 žličke agavinega sirupa
  • 1 žlička olja
  • 20 g posušenih črnih trobent (ali šitake gob)
  • 80 g rdeče leče
  • 40 g svežega ingverja
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1 pomaranča
  • 1 žlička posušene limonske trave
  • 1 kos kombu alge (ca. 8 x 8 cm)
  • 3 žlice sezamovega olja
  • 60 ml sojine omake
  • 100 ml korenčkovega soka
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 400 g sladkega krompirja
  • 100 g svežih šitake gob ali kraljevih ostrigarjev
  • 2 mladi čebuli
  • 100 g češnjevih paradižnikov
  • sveži koriander ali peteršilj

Uvod

Brez dobre osnove ni omake, juhe, okusa, užitka! A nad tem (spo)znanjem nimajo ekskluzive le Francozi. Ko gre za peti osnovni okus, umami, ki je eden najbolj pomembnih tvorcev nadokusa jedi, se je potrebno zgledovati po Japoncih! To tudi pri nas ve že vedno več chefov, zato je zadnji čas, da daši (dashi) najde pot tudi v kuhinjo domačega chefa.

Ta recept je spoznavalni. Ni naš namen, namreč, kuhati po Japonsko, temveč le uporabljati tudi njihova znanja v naši kuhinji. Nujen bo sicer obisk azijske trgovine, vseeno pa večjih težav z ”našim” dashijem ne bo. Večje bodo le posledice - če je to prvo srečanje z dašijem, zagotovo ni zadnje!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 656 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Gladko razžvrkljamo jajci, kokosovo mleko, agavin sirup in ščepec soli. Z oljem premažemo majhen ongjevaren model (10 x 15 cm), vanj vlijemo jajčno maso, pokrijemo z alu folijo in jo večkrat prebodemo z vilico.

2

Model postavimo v globoki pekač in dolijemo do polovice vročo vodo. Postavimo ga na spodnjo rešetko in pečemo približno 40 minuto oz. da jajčna masa zakrkne.

3

Posušene gobe namočimo v mlačni vodi. Lečo oplaknemo z mrzlo vodo in stresemo v lonec. Dolijemo 300 ml vode, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 10 minut. Kuhano lečo stresemo na cedilo.

4

Ingver olupimo in naribamo. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Pomarančo stisnemo. Kombu algo rahlo obrišemo z mokro krpo. Namočeme gobe odcedimo (pri tem shranimo 50 ml tekočine) in drobno sesekljamo.

5

V širokem loncu segrejemo sezamovo olje in pražimo ingver in čebulo 3 minute. Dolijemo sojino omako in pomaranči sok ter kuhamo 1 minuto. Nato dodamo še limonsko travo, korenčkov sok, zelenjavno juho, kombu algo, sesekljane gobe in 50 ml tekočine, v kateri so se namakale gobe. Vse kuhamo na majhni temperaturi 30 minut.

6

Sladki krompir olupimo in narežemo na 4 cm dolge in 5 mm široke palčke. Sveže gobe narežemo na 1 cm velike rezine. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje.

7

Daši precedimo, vanj stresemo sladki krompir in gobe ter kuhamo na majhni temperaturi 10 minut. Na koncu vmešamo še kuhano lečo, mlado čebulo in paradižničke ter kuhamo 5 minut.

8

Jajčno omleto stresemo iz modela in narežemo na poljubno velike kose. V ogrete krožnike naložimo daši z zelenjavo in narezano jajčno omleto ter potresemo s svežim koriandrom.

Oceni