Sestavine

  • 1 velika postrv (ca. 600 g, Ribogojnica Špegelj)
  • 100 g polnomastnega jogurta
  • 1 žlička wasabi paste
  • sol, poper
  • 2 majhni glavi romana solate
  • 4 žlice oljčnega olja

Uvod

Če ste ponosen lastnik smokerja, ga je škoda le za velike in trde kose mesa, saj zanje potrebujete veliko družbo in cel dan časa za pripravo-kurjavo-dimljenje. Torej se investicija ne bo splačala, saj boste smoker premalokrat uporabljali. Govorimo iz lastnih izkušenj ... Naš (Weber Smokey Mountain) je bil osamljen, dokler nismo nanj položili velike postrvi. Ena je največ za dva in dimljeno-kuhana-pečena je gotova v v poldrugi uri. Če pa se nanjo naroči večja družba, je tudi zanje v smokerju še dovolj prostora.
Ne spreglejte tudi solate, saj je pri tem receptu bonus. Zagotovo jo boste dodali še kje ob žaru....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 385 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri
 
Postopek
1

Postrv umijemo, obrišemo do suhega, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter v trebuh damo nekaj vejic svežega luštreka.

2

Žar ali smoker pripravimo za dimljenje pri temperaturi 100 do 130 stopinj, uporabimo pa sekance jablane. Vanj položimo pripravljeno postrv in jo dimimo 90 minut.

3

Medtem z metlico gladko zmešamo jogurt in wasabi pasto ter rahlo solimo. Solato očistimo in po dolgem razpolovimo. Premažemo jo z oljem, solimo in popramo ter na hitro opečemo v vroči teflonski ponvi na obeh straneh.

4

Pečeno solato pred serviranjem pokapljamo z jogurtovim prelivom, preostalega serviramo posebej. Dimljeni postrvi odstranimo kožo, jo filiramo in serviramo s pečeno solato in po želji z maslenim kuhanim krompirjem.

Oceni