Sestavine

  • 1 file dimljene postrvi (Domačija Novak)
  • mlade redkvice
  • vloženi čemaževi cvetovi
  • poganjki divjega hmelja
  • 1 limeta
  • oljno olje Jenko
  • solni cvet

Uvod

”Mama pride na kosilo!” Sporočilo je bilo jasno in glasno. Speci kruh, naredi še predjed, pripravi vino, preobleči si srajco in bodi dobre volje! 

Pravzaprav jo je dobro odnesel. Kruh je tako mislil speči, za predjed pa bo že kaj. Sama je prevzela juho, iz mlade kolerabe z mavrahi, glavno jed, lignje z mladim krompirjem in korenjem iz pečice, ter sladico, limonov jajčni puding s pasijonko. Zvečer je zamesil testo, ga postavil v hladilnik, drugo jutro ga je razvaljal, premazal z (njenim) pestom in dal ponovno vzhajati. Penino je postavil v hladilnik, rebulo Klinec v shrambo, si poravnal srajco v kavbojke in odšel s prijatelji na kavo. Kruh bo spekel potem, za predjed pa bo že kaj.

A se je zavleklo … ”Veš koliko je ura? Imaš predjed že pripravljeno? Kaj sploh bo?” Toliko vprašanj, pa nobenega odgovora. Vseeno pa je celo stanovanje že dišalo. ”Ker potrebujem pečico za lignje, sem kruh že spekla,” ga je, pravzaprav, rešila. Poljubil jo je in se lotil postrvi. Ker ni bilo več veliko časa, si je delo poenostavil. Le olupil in narezal jo je, kot sashimi, potresel z redkvico, dodal (njene) vložene čemaževe popke in divji hmelj, ki je ostal od (njenega) pesta, ter pokapljal z limeto z (njunega) drevesa. Potem pa si je šel dobre volje preobleč prepoteno srajco....

  • Kategorija: On zanjo, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
 
Postopek
1

File dimljene postrvi je očistil (odstranil kožo in morebitne kosti) ter ga narezal na zelo tanke rezine. Redkvice je narezal na drobne kocke. Poganjke divjega hmelja je blanširal v slani vodi 10 sekund, jih prelil z mrzlo vodo in osušil.

2

Na krožnike je naložil rezine postvi, jih pokapljal z limetinim sokom in oljčnim oljem ter rahlo solil s solnim cvetom. Po vrhu je potresel narezano redkvico, vložene čemaževe cvetove in divji hmelj. Zraven je postregel brioš s koprivnim pestom.

Oceni