Sestavine

  • 1 velik koromač
  • 5 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 1 žlička medu
  • 2 fileja dimljene postrvi (a 100 g)
  • 2 brinovi jagodi
  • 1/2 žličke naribane limonine lupine
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlica sesekljanega kopra

Uvod

Vsakih praznikov je enkrat konec. In kaj potem? Po toliko hrane, ko je bilo preveč mesa, sladkarij in kalorij, bi cel teden najraje jedli le solato. A nam ne uspe niti prvi dan … Ribe so postne, če so dimljene, še bolj. Zelenjava je zdrava, še posebej pozimi. In solata je lahko tudi glavna jed, če ji zraven spečemo še krompir. Za blaženje poprazničnih tegob je topla koromačeva solata z dimljeno postrvjo kot nalašč.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 285 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
 
Postopek
1

Koromač prerežemo na polovico, izrežemo trdi kocen in narežemo na 5 mm debele rezine. Postrvi odstranimo kožo. V možnarju fino zdrobimo brinovi jagodi in ju zmešamo z limonovim sokom in koprom. S tem premažemo postrvja fileja.

2

Za preliv zmešamo balzamični kis, 3 žlice olja, gorčico in med. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3

V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in narezani koromač pečemo na srednji vročini 6 minut do zlato rjave barve, med pečenjem ga obrnemo. Pečeni koromač začinimo s soljo in poprom.

4

Postrvja fileja položimo na krožnik in postavimo v pečico na drugo rešetko od spodaj za 5 minut. Na ogreta krožnika naložimo pečeni koromač, ga pokapljamo z balzamičnim prelivom in nanj položimo mlačna postrvja fileja. Odlična priloga je hrustljavo pečen krompir.

Oceni