Divjačinska pita s polento in lešniki
Sestavine
- 200 g korenja
- 200 g gomolja zelene
- 2 stroka česna
- 150 g majhne šalotke
- 1 kg divjačinskega mesa za golaž (srna, divji prašič)
- 1 žlička posušenega timijana
- 4 zrna pimenta
- 1 janeževa zvezda
- 1 žlička koromačevih semen
- 3 brinove jagode
- 1 žlička poprovih zrn
- 2 zrna kardamoma
- 1 žlica sladke paprike v prahu
- 1 žlička grobe morske soli
- 5 žlic repičnega olja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 300 ml rdečega vina
- 500 do 600 ml divjačinskega fonda (ali goveje jušne osnove)
- 1 žlička jedilnega škroba (opcijsko)
- 60 g olupljenih lešnikov
- 200 ml mleka
- 300 ml zelenjavne jušne osnove
- 1 lovorov list
- 1 žlička sesekljanih rožmarinovih lističev
- muškatni orešček
- 100 g koruznega zdroba
- 60 g naribanega parmezana
- 30 g masla
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ 3 ure 30 minut za pečenje)
- Priporočeno vino: Modri pinot 2013, Ščurek
Olupljeno korenje in zeleno narežemo na 5 mm velike kocke. Šalotko olupimo in po dolgem prerežemo na polovico. Česen sesekljamo. Meso narežemo na večje kocke in po potrebi odrežemo tetiva. Vse začimbe skupaj z grobo soljo zdrobimo v možnarju. Meso natremo s polovico te začimbne mešanice.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. V veliki litoželezni ovalni posodi segrejemo 3 žlice olja in meso v dveh porcijah opečemo na močni temperaturi z vseh strani. Pečeno meso poberemo iz posode v večjo skledo.
V posodi segrejemo preostalo olje, dodamo narezano zelenjavo in jo pražimo na srednji temperaturi 10 minut. V posodo stresemo meso skupaj z mesnim sokom, dodamo mezgo in pražimo 1 minuto. Dolijemo vino, zavremo in dolijemo divjačinski fond ali govejo jušno osnovo. Potresemo s preostalo začimbno mešanico, pokrijemo in posodo posodo postavimo na spodnjo rešetko v pečici za 3 ure.
Lešnike grobo sesekljamo in rahlo opražimo v ponvi brez maščobe. V loncu zavremo mleko, zelenjavno jušno osnovo, lovor in rožmarin ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Z metlico vmešamo koruzni zdrob in polento kuhamo na majhi temperaturi 15 do 20 minut. V kuhano polento zamešamo polovico parmezana, odstranimo lovor in polento malce ohladimo.
Divjačinski ragu po želji zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga zmešali z dvema žlicama mrzle vode ter ga prelijemo v ognjevarni model za narastke. Temperaturo v pečici zvišamo na 200 stopinj.
S pomočjo dveh žlic iz polente oblikujemo žličnike in jih porazdelimo po raguju. Potresemo jih z maslom in preostalim parmezanom ter postavimo na drugo rešetko od spodaj za 20 do minut oz. da se polenta zlato rjavo zapeče. Pred serviranjem polento potresemo z lešniki in peteršiljem.
Nasvet: ragu lahko skuhamo vnaprej (3 dni), polento pa 3 do 4 ure pred serviranjem. V tem primeru ragu najprej pogrejemo in šele nato prelijemo v ognjevarno posodo za narastke.