Sestavine

  • 200 g korenja
  • 200 g gomolja zelene
  • 2 stroka česna
  • 150 g majhne šalotke
  • 1 kg divjačinskega mesa za golaž (srna, divji prašič)
  • 1 žlička posušenega timijana
  • 4 zrna pimenta
  • 1 janeževa zvezda
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 3 brinove jagode
  • 1 žlička poprovih zrn
  • 2 zrna kardamoma
  • 1 žlica sladke paprike v prahu
  • 1 žlička grobe morske soli
  • 5 žlic repičnega olja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 300 ml rdečega vina
  • 500 do 600 ml divjačinskega fonda (ali goveje jušne osnove)
  • 1 žlička jedilnega škroba (opcijsko)
  • 60 g olupljenih lešnikov
  • 200 ml mleka
  • 300 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 lovorov list
  • 1 žlička sesekljanih rožmarinovih lističev
  • muškatni orešček
  • 100 g koruznega zdroba
  • 60 g naribanega parmezana
  • 30 g masla
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Že to, ker se divjačina tako dolgo praži in duši z gomoljasto zelenjavo v veliki, težki in pokriti litoželezni posodi, je zadosten razlog, da tako mehkega divjega pujsa tako nestrpno pričakujemo za mizo. A splača se še malo počakati, saj mora divjačinski ragu še v pečico, skupaj z debelimi žličniki polente, ki se bodo tako lepo in rumeno zapekli, da bo na koncu mehko in sočno, hrustljavo in aromatično hkrati, kot - pastirska pita.

Kajne, da vam ni bilo žal čakanja! Kajne, da so lešniki pika na (divjačin)i!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 3 ure 30 minut za pečenje)
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2013, Ščurek
 
Postopek
1

Olupljeno korenje in zeleno narežemo na 5 mm veike kocke. Üalotko olupimo in po dolgem prerežemo na polovico. Česen sesekljamo. Meso narežemo na večje kocke in po potrebi odrežemo tetiva. Vse začimbe skupaj z grobo soljo zdrobimo v možnarju. Meso natremo s polovico te začimbne mešanice.

2

Pečico segrejemo na 180 sotpinj. V veliki litoželezni ovalni posodi segrejemo 3 žlice olja in meso v dveh porcijah opečemo na močni temperaturi z vseh strani. Pečeno meso poberemo iz posode v večjo skledo.

3

V posodi segrejemo preostalo olje, dodamo narezano zelenjavo in jo pražimo na srednji temperaturi 10 minut. V posodo stresemo meso skupaj z mesnim sokom, dodamo mezgo in pražimo 1 minuto. Dolijemo vino, zavremo in dolijemo divjačinski fond ali govejo jušno osnovo. Potresemo s preostalo začimbno mešanico, pokrijemo in posodo posodo postavimo na spodnjo rešetko v pečici za 3 ure.

4

Lešnike grobo sesekljamo in rahlo opražimo v ponvi brez maščobe. V loncu zavremo mleko, zelenjavno jušno osnovo, lovor in rožmarin ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Z metlico vmešamo koruzni zdrob in polento kuhamo na majhi temperaturi 15 do 20 minut. V kuhano polento zamešamo polovico parmezana, odstranimo lovor in polento malce ohladimo.

5

Divjačinski ragu po želji zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga zmešali z dvema žlicama mrzle vode ter ga prelijemo v ognjevarni model za narastke. Temperaturo v pečici zvišamo na 200 stopinj.

6

S pomočjo dveh žlic iz polente oblikujemo žličnike in jih porazdelimo po raguju. Potresemo jih z maslom in preostalim parmezanom ter postavimo na drugo rešetko od spodaj za 20 do minut oz. da se polenta zlato rjavo zapeče. Pred serviranjem polento potresemo z lešniki in peteršiljem.

7

Nasvet: ragu lahko skuhamo vnaprej (3 dni), polento pa 3 do 4 ure pred serviranjem. V tem primeru ragu najprej pogrejemo in šele nato prelijemo v ognjevarno posodo za narastke.

Oceni