Sestavine

  • 1 kg srninega ali jelenovega mesa (za golaž)
  • 500 ml rdečega vina
  • 100 ml vinjaka
  • 3 vejice rožmarina
  • 1 žlica posušenega timijana
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlici brinovih jagod
  • 250 g korenja
  • 200 g gomoljne zelene
  • 1 velik por
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • sol, črni poper
  • 80 g ghee masla
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 500 ml divjačinskega fonda (ali goveje juhe)
  • 50 g posušenih brusnic
  • 2 žlički jedilnega škroba
  • 6 majhnih hrušk
  • 130 g masla
  • sveži peteršilj
  • 3 jajca
  • 220-250 g moke
  • 80 ml mineralne vode
  • 30 g orehov

Uvod

Postali ste ponosni lastnik litoželeznega lonca in to bo prvo, kar boste ”pozabili” v njem. Od tukaj naprej boste v njem pekli, pražili, kuhali, dušili, na štedilniku in v pečici, od kruha, ki bo dobil v loncu s težkim pokrovom najbolj hrustljavo skorjo, do klasične burgundske pečenke boeuf bourguignon, ki pa smo ji tukaj govedino zamenjali z divjačino (srno).

Priloga so špecli, ki pa so pri nas vlivanci, in hruška, ki pa ni kot povsod z brusnično marmelado, saj so brusnice že v gosti zelenjavno-mesni omaki, zaradi katere vam bo žal, da ste šele zdaj kupili svoj najboljši, najljubši in najtežji lonec....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 1010 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 9 ur za mariniranje in pečenje)
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2013, Dolc
 
Postopek
1

Meso očistimo in narežemo na 5 cm velike kocke. Damo jih v večjo plastično posodo s pokrovom, dolijemo vino in vinjak ter dodamo zelišča in brinove jagode. Pokrito marinianmo v hladilniku 6 ur ali preko noči.

2

Vso zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Meso vzamemo iz marinade, osušimo s kuhinjskim papirjem ter začinimo s soljo in poprom. Pečico segrejemo na 150 stopinj.

3

V litoželezni posodi segrejemo 50 g gheeja in v njem krepko opečemo meso z vseh strani. Poberemo ga iz posode, v posodo damo še preostali ghee in vso zelenjavo, čebulo in česen. Pražimo na močni temperaturi nekaj minut, vmešamo mezgo ter dolijemo marinado in juho. Meso stresemo nazaj v posodo, premešamo, pokrijemo in postavimo v pečico na drugo rešetko od spodaj za 3 ure.

4

Za špecle v posodi gladko zmešamo jajca, moko, mineralno vodo in sol ter s kuhalnico stepamo toliko časa, da dobimo gladko testo. Pustimo ga stati 20 minut.

5

V velikem loncu zavremo slano vodo in vanjo stisnemo polovico testa skozi stiskalnico za špecle. Ko špecli priplavajo na vrh, jih s penavko poberemo iz lonca na cedilo in postopek kuhanja ponovimo s preostalim testom.

6

Orehe grobo sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo 80 g masla, dodamo orehe, malce popražimo in v ponev stresemo še špecle. Pražimo jih nekaj minut in jih začinimo s soljo in poprom.

7

Meso poberemo iz posode in omako pretlačimo skozi cedilo v lonec. Zavremo, dodamo brusnice in jo zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga gladko razmešali v žlici mrzle vode. Nato meso stresemo nazaj v omako ter vse skupaj še enkrat segrejemo.

8

Hruške olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in izrežemo pečke. V ponvi segrejemo 50 g masla in opečemo hruške na obeh straneh. Na ogrete krožnike naložimo v sredino špecle z orehi, ob njih pa meso z omako in pečene hruške.

Oceni