Divjačinska pečenka po burgundsko
Sestavine
- 1 kg srninega ali jelenovega mesa (za golaž)
- 500 ml rdečega vina
- 100 ml vinjaka
- 3 vejice rožmarina
- 1 žlica posušenega timijana
- 2 lovorova lista
- 2 žlici brinovih jagod
- 250 g korenja
- 200 g gomoljne zelene
- 1 velik por
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- sol, črni poper
- 80 g ghee masla
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 500 ml divjačinskega fonda (ali goveje juhe)
- 50 g posušenih brusnic
- 2 žlički jedilnega škroba
- 6 majhnih hrušk
- 130 g masla
- sveži peteršilj
- 3 jajca
- 220-250 g moke
- 80 ml mineralne vode
- 30 g orehov

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 1010 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 9 ur za mariniranje in pečenje)
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2013, Dolc
Meso očistimo in narežemo na 5 cm velike kocke. Damo jih v večjo plastično posodo s pokrovom, dolijemo vino in vinjak ter dodamo zelišča in brinove jagode. Pokrito marinianmo v hladilniku 6 ur ali preko noči.
Vso zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Meso vzamemo iz marinade, osušimo s kuhinjskim papirjem ter začinimo s soljo in poprom. Pečico segrejemo na 150 stopinj.
V litoželezni posodi segrejemo 50 g gheeja in v njem krepko opečemo meso z vseh strani. Poberemo ga iz posode, v posodo damo še preostali ghee in vso zelenjavo, čebulo in česen. Pražimo na močni temperaturi nekaj minut, vmešamo mezgo ter dolijemo marinado in juho. Meso stresemo nazaj v posodo, premešamo, pokrijemo in postavimo v pečico na drugo rešetko od spodaj za 3 ure.
Za špecle v posodi gladko zmešamo jajca, moko, mineralno vodo in sol ter s kuhalnico stepamo toliko časa, da dobimo gladko testo. Pustimo počivati 20 minut.
V velikem loncu zavremo slano vodo in vanjo stisnemo polovico testa skozi stiskalnico za špecle. Ko špecli priplavajo na vrh, jih s penavko poberemo iz lonca na cedilo in postopek kuhanja ponovimo s preostalim testom.
Orehe grobo sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo 80 g masla, dodamo orehe, malce popražimo in v ponev stresemo še špecle. Pražimo jih nekaj minut in jih začinimo s soljo in poprom.
Meso poberemo iz posode in omako pretlačimo skozi cedilo v lonec. Zavremo, dodamo brusnice in jo zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga gladko razmešali v žlici mrzle vode. Nato meso stresemo nazaj v omako ter vse skupaj še enkrat segrejemo.
Hruške olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in izrežemo pečke. V ponvi segrejemo 50 g masla in opečemo hruške na obeh straneh. Na ogrete krožnike naložimo v sredino špecle z orehi, ob njih pa meso z omako in pečene hruške.