Divjačinski polpeti in koleraba z mandlji
Sestavine
- POLPETI
- 600 g mesa divjega prašiča (stegno)
- 130 g čebule
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička koriandrovih semen
- 1 žlička črnega popra v zrnu
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1/2 žličke posušenega majarona
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1/2 žličke pekoče rdeče paprike v prahu
- 1 žlička sladke rdeče paprike v prahu
- 1 jajce
- 40 g drobtin
- 100 g pancete
- 4 žlice arašidovega olja
- KOLERABA
- 1 velika koleraba (400 g)
- 25 g mandljevih lističev
- 2 žlici masla
- 1 žlica ogrščičnega olja
- 3 vejice pehtrana
- 1 bio limona
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Cabernet sauvignon 2003, Cigoj
Meso zmeljemo v aparatu za mletje mesa. Koriander in poper opražimo v ponvi, ohladimo in v možnarju grobo zdrobimo. Čebulo drobno sesekljamo in jo v majhni ponvi na olju stekleno opražimo. Pustimo jo ohladiti.
Mleto meso, koriander in poper, paradižnikovo mezgo, obe vrsti paprike v prahu, jajce, drobtine in čebulo z rokami temeljito pregnetemo in krepko začinimo s soljo. Iz mase oblikujemo majhne polpete, jih pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 20 minut.
Kolerabo olupimo in narežemo na 1 cm široke palčke. Mandljeve lističe zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Pehtran osmukamo in lističe sesekljamo.
V širši kozici segrejemo olje in maslo, dodamo narezano kolerabo in jo dušimo pokrito 5 do 7 minut, da je na ugriz še čvrsta. Solimo in popramo ter začinimo z 1 žlico limonovega soka. Pred serviranjem kolerabo potresemo z mandlji in nastrgano limonovo lupino.
Panceto narežemo na kocke. V veliki ponvi segrejemo arašidovo olje ter polpete in panceto pečemo na srednji vročini 10 minut. Vmes polpete enkrat obrnemo. Pečene polpete postrežemo z dušeno kolerabo. Po želji lahko na krožnik dodamo še brusnično marmelado.