Sestavine

  • POLPETI
  • 600 g mesa divjega prašiča (stegno)
  • 130 g čebule
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 žlička črnega popra v zrnu
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1/2 žličke posušenega majarona
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1/2 žličke pekoče rdeče paprike v prahu
  • 1 žlička sladke rdeče paprike v prahu
  • 1 jajce
  • 40 g drobtin
  • 100 g pancete
  • 4 žlice arašidovega olja
  • KOLERABA
  • 1 velika koleraba (400 g)
  • 25 g mandljevih lističev
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica ogrščičnega olja
  • 3 vejice pehtrana
  • 1 bio limona

Uvod

Premalokrat jemo divjačino! Razlog? Ker se nam vedno mudi! Divjačina pa se ne pusti hitro speči, zato jo je potrebno dolgo mehčati in dušiti. Baje … Sicer je trda in pusta. Baje … Res? Tukaj je dokaz, da se da tudi divjačino hitro peči, pa vseeno ni pusta; še posebej, če ji pomagamo še s sočno, osvežilno, lahko in hrustljavo prilogo. Zato so to polpeti, ne pa burgerji, in zato bomo odslej divjačino večkrat jedli. Kajne?!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Cabernet sauvignon 2003, Cigoj
 
Postopek
1

Meso zmeljemo v aparatu za mletje mesa. Koriander in poper opražimo v ponvi, ohladimo in v možnarju grobo zdrobimo. Čebulo drobno sesekljamo in jo v majhni ponvi na olju stekleno opražimo. Pustimo jo ohladiti.

2

Mleto meso, koriander in poper, paradižnikovo mezgo, obe vrsti paprike v prahu, jajce, drobtine in čebulo z rokami temeljito pregnetemo in krepko začinimo s soljo. Iz mase oblikujemo majhne polpete, jih pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 20 minut.

3

Kolerabo olupimo in narežemo na 1 cm široke palčke. Mandljeve lističe zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Pehtran osmukamo in lističe sesekljamo.

4

V širši kozici segrejemo olje in maslo, dodamo narezano kolerabo in jo dušimo pokrito 5 do 7 minut, da je na ugriz še čvrsta. Solimo in popramo ter začinimo z 1 žlico limonovega soka. Pred serviranjem kolerabo potresemo z mandlji in nastrgano limonovo lupino.

5

Panceto narežemo na kocke. V veliki ponvi segrejemo arašidovo olje ter polpete in panceto pečemo na srednji vročini 10 minut. Vmes polpete enkrat obrnemo. Pečene polpete postrežemo z dušeno kolerabo. Po želji lahko na krožnik dodamo še brusnično marmelado.

Oceni