Domače maslo
Sestavine
- 1 l sladke smetane
- 100 ml probiotičnega jogurta
- sol
Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad, Zima
- Količina: 400 g
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura + zorenje 48 ur
V popolnoma čisti posodi dobro premešamo sladko smetano in jogurt. Posodo pokrijemo z laneno krpo in jo pustimo na sobni temperaturi 24 ur.
Po 24 urah posodo s smetano namesto z laneno krpo pokrijemo s prozorno folijo. Postavimo jo v hladilnik za 24 ur.
Posodo vzamemo iz hladilnika in jo pustimo zunaj približno eno uro, da se temperatura smetani dvigne na 10 do največ 14 stopinj.
Smetano prelijemo v čisto posodo za stepanje, ki mora biti dovolj visoka, da med stepanjem ne umažemo celotne kuhinje. Z električnim mešalcem sprva stepamo na srednji hitrosti, nato pa preklopimo na najvišjo.
Stepamo tako dolgo, da se masa loči na trde rumenkaste kroglice masla in tekočino pinjenca. Maslo dobro precedimo. Pinjenec lahko uporabimo za napitke.
Trde delce (maslo) pregnetemo s čistimi rokami na čisti in hladni površini, tako da naredimo kroglo in iz nje še dodatno ožmemo tekočino. Delamo hitro, da masla preveč ne ogrejemo.
Dodamo sol po okusu, pregnetemo in s tem iztisnemo iz masla še preostalo tekočino. Oblikujemo ga v poljubno obliko, zavijemo v povoščeni papir in shranimo v hladilniku. Rok trajanja domačega masla je 3 tedne.