Sestavine

  • 1 l sladke smetane
  • 100 ml probiotičnega jogurta
  • sol

Uvod

Narediti maslo je sicer zelo preprosto, prav tako pa je (lahko) tudi hitro. Kdo pa še ni preveč stepal sladke smetane, da se mu je sesirila v maslo?! A takšno maslo ni dovolj dobro za Šolo okusov!

Tudi v tem receptu uporabljamo sladko smetano, ki pa jo zakisamo, tako da dejansko naredimo domače maslo iz kisle smetane. Ker sladki smetani dodamo jogurt z živimi in aktivnimi bakterijskimi kulturami (probiotični jogurt), takšno maslo ni le bolj zdravo, temveč ima tudi boljši okus. V domači kuhinji na ta način poenostavimo biološko zorenje masla (iz kisle smetane), in na ta način ”na hitro”, oziroma v 48 urah, naredimo fermentirano maslo.

Preden maslo solite, ga razdelite na dva dela. K marmeladi bo šlo boljše neslano, za sendviče in predvsem v nadaljnji kuharski obdelavi pa bo boljše slano maslo....

  • Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad, Zima
  • Količina: 400 g
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura + zorenje 48 ur
 
Postopek
1

V popolnoma čisti posodi dobro premešamo sladko smetano in jogurt. Posodo pokrijemo z laneno krpo in jo pustimo na sobni temperaturi 24 ur.

2

Po 24 urah posodo s smetano namesto z laneno krpo pokrijemo s prozorno folijo. Postavimo jo v hladilnik za 24 ur.

3

Posodo vzamemo iz hladilnika in jo pustimo zunaj približno eno uro, da se temperatura smetani dvigne na 10 do največ 14 stopinj.

4

Smetano prelijemo v čisto posodo za stepanje, ki mora biti dovolj visoka, da med stepanjem ne umažemo celotne kuhinje. Z električnim mešalcem sprva stepamo na srednji hitrosti, nato pa preklopimo na najvišjo.

5

Stepamo tako dolgo, da se masa loči na trde rumenkaste kroglice masla in tekočino pinjenca. Maslo dobro precedimo. Pinjenec lahko uporabimo za napitke.

6

Trde delce (maslo) pregnetemo s čistimi rokami na čisti in hladni površini, tako da naredimo kroglo in iz nje še dodatno ožmemo tekočino. Delamo hitro, da masla preveč ne ogrejemo.

7

Dodamo sol po okusu, pregnetemo in s tem iztisnemo iz masla še preostalo tekočino. Oblikujemo ga v poljubno obliko, zavijemo v povoščeni papir in shranimo v hladilniku. Rok trajanja domačega masla je 3 tedne.

Oceni