Domače testenine s toskanskim ohrovtom
Sestavine
- 80 g olupljenih mandljev
- 150 g očiščenega toskanskega ohrovta (brez stebel)
- sol, poper
- 2 stroka česna
- 200 ml oljčnega olja
- 120 g pekorino sira v kosu
- 600 g poljubnih svežih testenin (ali 400 g suhih)
- 80 g posušenih paradižnikov (v olju)
- 100 g Taggiasca oliv
- 1 bio limona
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 963 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Borac 2018, Rojac
Za pesto mandlje opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Ohrovtove liste blanširamo v vreli slani vodi 2 minuti, jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Pekorino drobno naribamo.
V blender stresemo pražene mandlje, olupljena in grobo narezana stroka česna in 2/3 osušenih ohrovtovih listov. Vse skupaj gladko zmiksamo. Nato v pesto zamešamo 180 ml oljčnega olja in 80 g naribanega sira ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Sušene paradižnike odcedimo in narežemo na trakove. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in pražimo preostali ohrovt na srednji vročini 3 minute. Solimo in popramo. Testenine skuhamo na zob (al dente) v soljeni vodi.
Kuhane testenine s penavko poberemo iz vode in stresemo v ponev. Vmešamo polovico pesta in sušene paradižnike ter po potrebi dodamo še nekaj žlic vode od kuhanja testenin. Vse skupaj premešamo in segrejemo.
V ogrete krožnike naložimo testenine in jih potresemo z olivami in preostalim sirom. Na koncu jih potresemo s sveže naribano limonino lupino.