Sestavine

  • 80 g olupljenih mandljev
  • 150 g očiščenega toskanskega ohrovta (brez stebel)
  • sol, poper
  • 2 stroka česna
  • 200 ml oljčnega olja
  • 120 g pekorino sira v kosu
  • 600 g poljubnih svežih testenin (ali 400 g suhih)
  • 80 g posušenih paradižnikov (v olju)
  • 100 g Taggiasca oliv
  • 1 bio limona

Uvod

Bistven je, seveda, pesto. Zato, ker lahko v tem receptu zelenjavo menjujemo z letnimi časi in ponudbo. Vseeno pa so tudi testenine posebne. Lahko bi sicer uporabili kupljena ušeska (orechiette), a potem bi bili ob užitek vlečenja … Testenine so doma tako hitro pripravljene, da je še do trgovine za prvim vogalom daljša pot. Kupite, torej, raje dobro semolina (semola di grano duro) fino mleto (rimacinata) moko in le z vodo iz nje brez težav oblikujte svojo pasto.

Strascinati so iz Apulije, po eni strani rebrasti, kot v dolžino raztegnjeni (razvlečeni) orechietti. Naredimo jih tako, da košček testa s palcem povlečemo po rebrasti leseni ploskvi. Gre tudi z jedilnim nožem, ki je na vrhu nazobčan.

Za dva 300 g moke, da bo nekaj ostalo še za jutri, 180 g vode, kar bo najbrž premalo, a zato gnetemo z mokrimi rokami, majhen ščep soli. Zavijemo v prozorno folijo in počivamo pol ure ali damo v hladilnik in lahko testo počaka do jutri.

Testo nato zvaljamo v svaljek debeline 1 cm in narežemo na 1 cm kose. Vsak kos testa nato povlečemo, da ga podaljšamo na 3 do 4 cm. Nastanejo po eni strani rebrasto-zgrbančene, neenakomerno debele in oblikovane testenine, ki pa dobro vpijajo omako.

V Apuliji imajo najraje strascinati mollicati, s paradižnikovo omako, posipane z opraženimi kruhovimi drobtinami....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 963 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Borac 2018, Rojac
 
Postopek
1

Za pesto mandlje opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Ohrovtove liste blanširamo v vreli slani vodi 2 minuti, jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Pekorino drobno naribamo.

2

V blender stresemo pražene mandlje, olupljena in grobo narezana stroka česna in 2/3 osušenih ohrovtovih listov. Vse skupaj gladko zmiksamo. Nato v pesto zamešamo 180 ml oljčnega olja in 80 g naribanega sira ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

Sušene paradižnike odcedimo in narežemo na trakove. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in pražimo preostali ohrovt na srednji vročini 3 minute. Solimo in popramo. Testenine skuhamo na zob (al dente) v soljeni vodi.

4

Kuhane testenine s penavko poberemo iz vode in stresemo v ponev. Vmešamo polovico pesta in sušene paradižnike ter po potrebi dodamo še nekaj žlic vode od kuhanja testenin. Vse skupaj premešamo in segrejemo.

5

V ogrete krožnike naložimo testenine in jih potresemo z olivami in preostalim sirom. Na koncu jih potresemo s sveže naribano limonino lupino.

Oceni