Domače testo za pizzo z drožmi
Sestavine
- 100 g matičnih droži
- 230 g bele pšenične moke
- 10 g ržene moke
- 15 g pšeničnih kalčkov
- 1 žlička medu
- 4 g soli
- 180 g vode
Uvod
Ko za domačo pizzo namesto kvasa uporabite droži, ni več povratka … Težko, da boste pizzo jedli še kje drugje kot za domačo mizo. Z drožmi je pizza še lažja, bolj hrustljava zunaj in mehka ter zračna v sredici, predvsem pa ima pečeno testo še več okusa, tako od pizze iz domačega testa s kvasom, kot pizze iz testa čez noč, in še posebej od gostilniške pizze.
Droži lahko vzgojite sami. Navodila so v knjigi Nataše Đurić Kruh z drožmi. Ko ustvarite enkrat matične droži, jih lahko imate večno. Z njimi ne bo boljša le domača pizza, temveč tudi kruha ne boste več kupovali.
Za začetne droži pa lahko poprosite tudi peka, ki kruh peče z drožmi. Ker mora droži vsak dan hraniti, mora vsak dan vsaj polovico matičnih droži zavreči. Za začetek potrebujete le 50 gramov. Po nekaj dnevih rednega hranjenja (dvakrat dnevno z belo in polnozrnato moko ter enako težo vode) bodo droži pripravljene za prvo pizzo.
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 5 ur
Mešanje 1
V posodo za gnetenje vlijemo 110 g vode (25 stopinj C) in v njej med mešanjem raztopimo 100 g matičnih droži.
- Fotozgodba
Dodamo 110 g bele moke, rženo moko (10 g) in pšenične kalčke (15 g). Premešamo z žlico, da ni vidnih suhih delov moke in se vsa moka sprime v testo.
Počivanje 1
Posodo pokrijemo s prozorno folijo (ali s polivinilasto kapo za prhanje). Na sobni temperaturi pustimo testo počivati 90 minut.
Mešanje 2
V posodo s testom dodamo preostalo belo moko (120 g), med in 50 g vode. Če se nam testo zdi presuho, dodamo še nekaj kapljic vode – boljše je dodajati vodo, kot premokremu testu moko.
Na najnižji hitrosti mešamo 2 minuti. Dodamo še sol, mešamo 1 minuto, zvišamo na višjo hitrost in mešamo še 5 do 7 minut, tako da se testo popolnoma loči od roba in dna posode.
Počivanje 2
Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 15 minut.
Vzhajanje 1, prvi del
Posodo za vzhajanje naoljimo z nekaj kapljicami olivnega olja, ki ga s prsti razporedimo po celotni posodi. Testo oblikujemo v kepo in ga položimo v posodo, pokrijemo s prozorno folijo (ali polivinilasto kapo za prhanje) in pustimo vzhajati 45 minut.
Prepogibanje
Testo zvrnemo na rahlo pomokano površino. Zgornjo stran raztegnemo ter zapognemo nazaj do sredine; enako naredimo s preostalimi štirimi stranmi. Testo obrnemo in z obema rokama z glajenjem od zgoraj navzdol oblikujemo kroglo.
Vzhajanje 1, drugi del
Kroglo s prepognjeno stranjo navzdol položimo nazaj v posodo za vzhajanje, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo vzhajati še 45 minut.
Oblikovanje
Testo zvrnemo na rahlo pomokano površino in ga razdelimo na 2 kosa. Vsak kos oblikujemo v kroglo: zgornjo stran raztegnemo ter zapognemo nazaj do sredine; enako naredimo s preostalimi štirimi stranmi; testo obrnemo in z obema rokama z glajenjem od zgoraj navzdol oblikujemo kroglo, tako da je površina lepo napeta in gladka. Enako prepognemo in oblikujemo še drugo kroglo. Obe pokrijemo s krpo in pustimo počivati 5 minut.
Vzhajanje 2
Vsako kroglo ponovno oblikujemo, tako da jo z rokama gladimo od zgoraj navzdol in pri tem iztiskamo zrak ter napenjamo površino. Oblikovani čvrsti krogli položimo na desko, ki smo jo potresli z moko, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 1 uro.
Še boljše je, če krogli vzhajamo v plastični posodi s pokrovom.
Segrevanje
Na dno pečice položimo kamen za peko pizze in jo segrevamo najmanj 35 minut na 240 stopinjah. Peki papir narežemo na 2 kosa širine 30 do 40 cm.
Vsako pizzo oblikujemo na peki papirju, ki ga dobro pomokamo. Testo s prsti najprej do polovice sploščimo, nato pa s pritiskanjem s prsti od sredine proti robu gradimo rob širine 1 cm. Nadaljujemo s pritiskanjem dlani in prstov od sredine proti robu in naokrog, tako da postopno raztegujemo testo in oblikujemo pizzo. Če želimo tanjše testo, ga lahko položimo na stisnjeni pesti in ga z njima s kroženjem raztegnemo do končne oblike.
Rob pizze premažemo z olivnim oljem, pri tem si pomagamo s čopičem. Nato pizzo obložimo po izbranem receptu. Skupaj s peki papirjem jo previdno položimo na ogreti kamen in pečemo 5 do 10 minut oziroma do želene zapečenosti.