Domači gorčici, pehtranova in figova
Sestavine
- 1 kg svežih fig
- 250 g olupljenega manga
- 180 ml rdečega vina
- 120 ml rdečega portovca
- 80 ml balzamičnega kisa
- 1 cimetova palčka
- 1 janeževa zvezda
- 4 nageljnove žbice
- 50 g gorčice s semeni
- 160 g želirnega sladkorja 3:1
- 100 g gorčičnih semen
- 50 ml belega vinskega kisa
- 50 ml jabolčnega kisa
- 2 žlički posušenega pehtrana
- 40 g akacijevega medu
- 1/2 žličke kurkume
- sol

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 kozarci a 110 ml
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Gorčična semena v posodi prelijemo z vodo in pokrito postavimo v hladilnik za 2 dni. Za figovo gorčico razrežemo sveže fige na 4 ali 6 delov. Mango narežemo na 5 mm velike kocke.
V loncu zmešamo narezane fige, mango, rdeče vino, portovec, balzamični kis, cimet, janeževo zvezdo, klinčke, gorčico s semenin in želirni sladkor. Med mešanjem zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 1 uro. Napolnimo sterilizirane kozarce, pravo aromo pa gorčica razvije po 2 tednih.
Namočena gorčična semena stresemo na cedilo in pustimo dobro odcediti. V blender damo semena, belo vino, jabolčni kis, pehtran, med, kurkumo in žličko soli. Vse skupaj zmiksamo do želene gostote. Po potrebi gorčico še solimo in jo preložimo v sterilizirane kozarce. Rok trajanja je 1 mesec v hladilniku.