Domači grissini
Sestavine
- 300 g bele moke
- 1 žlička soli
- 14 g svežega kvasa
- 65 g mehke svinjske masti
- 1 žlica olivnega olja
- mak v zrnu
- cela kumina
- solni cvet
Uvod
- Kategorija: On zanjo, Zima
- Količina: 20 kosov
- Hranilna vrednost: 90 kcal/kos
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 2 uri
V posodi je zmešal moko in sol ter naredil v sredini jamico. Kvas je nadrobil v 25 ml mlačne vode, zmešal in stopljeni kvas vlil v jamico. Potresel je z malo moke in pustil vzhajati pokrito na toplem 10 minut.
Nato je v moko zamešal 130 ml mlačne vode, potresel s svinjsko mastjo, dodal olje in vse skupaj temeljito pregnetel v gladko testo. Pustil ga je vzhajati pokritega v posodi na toplem 30 minut.
Pečico je segrel na 230 stopinj. Testo je še enkrat pregnetel in ga oblikoval v valj ter ga prerezal na polovico. Vsako polovico je razdelil na 10 enakih delov, jih oblikoval v ozke in 20 cm dolge palčke ter naložil na peki papir na pekač.
Pokril jih je s kuhinjsko krpo in pustil vzhajati še 10 minut. Nato jih je s pomočjo čopiča premazal z vodo in tretjino potresel z makom, drugo tretjino s kumino in preostanek s solnim cvetom. Grissine je pekel v sredini pečice 12 minut in jih ohladil na rešetki.