Sestavine

  • 250 g bele pšenične moke
  • 80 g ameriških orehov (pekani)
  • 170 g masla (sobna temperatura)
  • 90 g sladkorja v prahu
  • sladkor v prahu za posipanje

Uvod

Decembra mora stanovanje dišati po orehih, maslu, sladkorju v prahu, čokoladi, pomarančnih lupinah! Decembra se pečejo novoletni keksi in piškoti, po starih, družinskih, samo naših receptih in zapiskih, ki se prenašajo z ene smrečice na drugo in iz roda v rod. Pa čeprav imamo potem ves januar slabo vest zaradi sladkih decembrskih pregreh.

Morda pa ta vest ne bi bila tako slaba in težka, če se peke keksov in piškotov ne bi lotili vedno le decembra … Kaj pa, če bi pekli vse leto?! Zakaj pa ne bi bili v tisti omari, v kateri se vedno najde kakšna šelesteča vrečka iz trgovine, v veliki plehnati škatli dedka mraza vse leto domači piškoti!

Ti pekanovi piškoti, ki smo jih našli pri Thomasu Kellerju in jih posvojili za stalne spremljevalce popoldanske kave Šole okusov, najavljajo kandidaturo, da bodo tudi pri vas postali stalnica. Niso tako dobri, namreč, da bi jih pekli le decembra in nato o njih sanjali vse naslednje leto. So le tako dobri, da so vsak dan vredni majhnega sladkega greha. En piškot namesto vseh šelestečih vrečk!

P.s. Včasih smo imeli hikorijeve smuči, danes pa hikorijeve piškote. Pekanovi, ameriški orehi, ki rasejo na hikorijevih drevesih, so malo večji in temnejši od naših orehov, vsebujejo pa precej več olja....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 24 kom
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 175 stopinj. Pekač prekrijemo s peki papirjem. Orehe grobo sesekljamo in zmešamo z moko.

2

Na kocke narezano maslo stresemo v skledo mešalnika in mešamo z lopatico na srednji hitrosti 2 minuti. Dodamo sladkor v prahu in mešamo še 2 minuti. Dodamo moko z orehi in mešamo na nizki hitrosti 30 sekund. Nato na hitro testo pregnetemo z rokami.

3

Iz testa oblikujemo kroglice težke 20 g in jih polagamo na peki papir ter pazimo, da med njimi ostane dovolj razdalje. Vsako kroglico nato s paleto sploščimo do debeline 1 do 2 cm. Piškote pečemo v sredini pečice 11 minut, nato pekač prestavimo na drugo rešetko od spodaj in pečemo še 11 minut oz. do zlato rjave barve.

4

Pekač s piškoti prestavimo na rešetko in pustimo hladiti 5 mionut. Nato jih previdno stresemo s pekača na rešetko in popolnoma ohladimo. Potresemo jih s sladkorjam v prahu in naložimo v pločevinasto škatlo. Rok trajanja 2 tedna.

Oceni