Domači pomladni rigatoni s čemažem
Sestavine
- 250 g svežih domačih testenin (rigatoni)
- 600 ml zelenjavne jušne osnove
- 300 g svežega ali zamrznjenega graha
- majhne šopek čemaža
- 30 g naribanega parmezana
- 150 g svežega kozjega sira
- sol, črni poper
- bio limona
Zelenjavno juho zavremo, vanjo stresemo grah in kuhamo na srednji vročini 7 do 9 minut. Po 3 minutah kuhanja s penavko poberemo za pest graha iz juhe, prelijemo z mrzlo vodo in shranimo za dekoracijo. Čemaž narežemo na tanke trakove.
V blenderju zmiksamo kuhani grah, narezani čemaž in 150 do 200 ml juhe v gladko kremo. Če je pregosta, dolijemo še malo juhe. Grahovo kremo začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Sveže testenine kuhamo v vreli slani vodi 5 minut (sušene skuhamo na zob, po navodilu na vrečki), nato jih odcedimo in stresemo v grahovo kremo. Dodamo parmezan in vse skupaj premešamo. Na ogreta krožnika naložimo testenine, potresemo z nadrobljenim kozjim sirom in grahom ter po vrhu nastrgamo limonino lupino.