Sestavine

  • 250 g svežih domačih testenin (rigatoni)
  • 600 ml zelenjavne jušne osnove
  • 300 g svežega ali zamrznjenega graha
  • majhne šopek čemaža
  • 30 g naribanega parmezana
  • 150 g svežega kozjega sira
  • sol, črni poper
  • bio limona

Uvod

S preprosto napravo (stiskalnico za votle testenine) se da tudi v domači kuhinji izdelovati različne oblike makaronov. Kupljeni so namreč praviloma sušeni in brez jajc, zato imajo domači, sveži in jajčni, več okusa in tudi drugačen ugriz. Naložba ni velika, različne votle testenine pa s pomočjo preproste naprave z različnimi utori izdelamo še hitreje od valjanih (rezancev); ko se omaka kuha, so rigatoni ”stisnjeni”.

Seveda pa gre tudi s kupljenimi testeninami. Pri domači pašti je potem domača pač le omaka, ki je zato povsem pomladna, z grahom, čemažem in kozjim sirom, zelo sveža in osvežilna, da so je vesele tudi suhe testenine....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
 
Postopek
1

Zelenjavno juho zavremo, vanjo stresemo grah in kuhamo na srednji vročini 7 do 9 minut. Po 3 minutah kuhanja s penavko poberemo za pest graha iz juhe, prelijemo z mrzlo vodo in shranimo za dekoracijo. Čemaž narežemo na tanke trakove.

2

V blenderju zmiksamo kuhani grah, narezani čemaž in 150 do 200 ml juhe v gladko kremo. Če je pregosta, dolijemo še malo juhe. Grahovo kremo začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

Sveže testenine kuhamo v vreli slani vodi 5 minut (sušene skuhamo na zob, po navodilu na vrečki), nato jih odcedimo in stresemo v grahovo kremo. Dodamo parmezan in vse skupaj premešamo. Na ogreta krožnika naložimo testenine, potresemo z nadrobljenim kozjim sirom in grahom ter po vrhu nastrgamo limonino lupino.

Oceni