Sestavine

  • 400 g moke
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 1 žlička pecilnega praška
  • sol
  • 200 g masla
  • 1 jajce
  • 500 g borovnic
  • 50 g sladkorja
  • 3 žličke jedilnega škroba
  • 1 žlica limonovega soka
  • 100 g ameriških orehov

Uvod

Poleti so kosila preprosta, lahka, hitra. Velikokrat je dovolj le solata, ker je veliko zelenjave, meso ni potrebno, in saj so večeri daljši, zato je glavni obrok večerja. Res pa je do nje včasih ravno zato dolga pot … Kako zdržati? Tako, da je ob kavi še kos peciva, ki se mu ne pozna, da je že od včeraj!

Poletno pecivo mora biti zato sočno, hrustljavo, mehko in vzdržljivo hkrati. Je vse to hkrati sploh mogoče? Je, če se dno ne drobi, a vseeno ostane krhko; če se vrh drobi, a ostaja skupaj; če hrustanje zagrize v sočno sredico, ki se navzgor ne suši, navzdol pa ne topi. Je le preprosti drobljenec z borovnicami in ameriškimi orehi, vseeno pa je nemogoče – mogoče!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 20 kosov
  • Hranilna vrednost: 265 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač (30 c 20 cm) namastimo in dno obložimo s peki papirjem.

2

V skledi zmešamo moko, rjavi sladkor, pecilni prašek in ščepec soli. Mrzlo maslo narežemo na kocke in ga skupaj z jajcem zamešamo v moko. S prsti maso pregnetemo, da nastanejo velike drobtine (1 cm premera).

3

V drugi skledi zmešamo borovnice, sladkor, jedilni škrob in limonov sok.

4

Polovico drobljenca stresemo v pekač, ga enakomerno porazdelimo po dnu in malce pritisnemo s prsti, da maso poravnamo. Nanjo potresemo borovnice.

5

Ameriške orehe grobo narežemo in jih zamešamo v preostali drobljenec. Potresemo ga po borovnicah in pečemo v sredini pečice 45 minut. Pečeno pecivo malce ohladimo v pekaču, nato pa ga prestavimo na rešetko, da se popolnoma ohladi. Šele hladnega narežemo na kose in ga po želji ponudimo s stepeno sladko smetano.

Oceni
1234