Dušena gomoljasta zelenjava na polenti
Sestavine
- 400 g pastinaka
- 300 g rumene kolerabe
- 300 g korenja
- 200 g stebelne zelene
- 250 g pora
- 2 šalotki
- 4 žlice olivnega olja
- 2 lovorova lista
- 1 žlička posušenega rožmarina
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 400 ml marsale (italijansko sladko vino)
- 400 ml zelenjavne juhe
- 5 žlic arašidovega olja
- sol, poper
- 750 ml mleka
- 180 g koruznega zdroba
- 80 g masla
- 30 g naribanega parmezana
- 4 žlice panko drobtin
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 bio limona
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 685 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Rebula selekcija, 2011, Marjan Simčič
Pastinak in korenje olupimo in poševno narežemo na 5 mm debele rezine. Rumeno kolerabo olupimo, prerežemo na polovico in narežemo na 5 mm debele rezine. Stebelno zeleno očistimo in poševno narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljeno šalotko po dolgem prerežemo in narežemo na kolobarje. Por po dolgem prerežemo in narežemo na 1 cm velike rezine.
V loncu zavremo mleko, 50 g masla in sol. Z metlico vmešamo koruzni zdrob in polento kuhamo med stalnim mešanjem na majhni temperaturi 30 minut. Če se polenta med kuhanjem preveč zgosti, dolijemo malo vroče vode. Pred serviranjem v polento zamešamo še naribani parmezan.
V široki železni posodi segrejemo olivno olje, dodamo šalotko, stebelno zeleno, por, lovorov list, rožmarin in dva trakova limonove lupine ter med mešanjem pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Vmešamo paradižnikovo mezgo in sladkor, pražimo 1 minuto, zalijemo z marsalo in zavremo. Dolijemo še zelenjavno juho in kuhamo na majhni temperaturi, da omaka ostane vroča.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. V veliki ponvi segrejemo arašidovo olje in narezani pastinak, korenje in rumeno kolerabo po porcijah zlato rjavo opečemo na močni temperaturi. Pečeno zelenjavo poberemo s penavko iz ponve na krožnik ter začinimo s soljo in poprom.
Pečeno zelenjavo stresemo v omako, pokrijemo in postavimo v pečico za 10 minut. Nato zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še 15 minut. Polovico limone tanko olupimo in olupek drobno sesekljamo.
Za gremolato v majhni ponvi raztopimo preostalo maslo, vmešamo panko drobtine in jih zlato rjavo opražimo. Ponev odstavimo s štedilnika ter v drobtine zamešamo peteršilj in limonino lupinico.
Na ogrete krožnike naložimo mehko polento in dušeno zelenjavo ter potresemo s hrustljavo gremolato.