Sestavine

  • 400 g pastinaka
  • 300 g rumene kolerabe
  • 300 g korenja
  • 200 g stebelne zelene
  • 250 g pora
  • 2 šalotki
  • 4 žlice olivnega olja
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlička posušenega rožmarina
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 400 ml marsale (italijansko sladko vino)
  • 400 ml zelenjavne juhe
  • 5 žlic arašidovega olja
  • sol, poper
  • 750 ml mleka
  • 180 g koruznega zdroba
  • 80 g masla
  • 30 g naribanega parmezana
  • 4 žlice panko drobtin
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 bio limona

Uvod

Največja napaka kuharjev, ko želijo ugoditi vegetarijancem, je v tem, da pač izpustijo meso ... Ker je kuhanje nasploh ”mesocentrično”, ostanejo zelenjavi le stranske vloge, vegetarijanske jedi pa so na ta način dejansko le priloge. Kot film zgolj s. statisti, brez glavni igralcev.

Tudi zelenjavne jedi je potrebno kuhati po mesni logiki ... Torej pripravimo zelenjavo enako kot meso! Namesto, na primer, telečje goleni, iz katere s praženjem in dušenjem ustvarimo osso buco, vse to naredimo z zimsko, gomoljasto zelenjavo. In tudi na gremolato ne pozabimo. Čisto drugače, povsem brezmesno, pa vseeno enako....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 685 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Rebula selekcija, 2011, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Pastinak in korenje olupimo in poševno narežemo na 5 mm debele rezine. Rumeno kolerabo olupimo, prerežemo na polovico in narežemo na 5 mm debele rezine. Stebelno zeleno očistimo in poševno narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljeno šalotko po dolgem prerežemo in narežemo na kolobarje. Por po dolgem prerežemo in narežemo na 1 cm velike rezine.

2

V loncu zavremo mleko, 50 g masla in sol. Z metlico vmešamo koruzni zdrob in polento kuhamo med stalnim mešanjem na majhni temperaturi 30 minut. Če se polenta med kuhanjem preveč zgosti, dolijemo malo vroče vode. Pred serviranjem v polento zamešamo še naribani parmezan.

3

V široki železni posodi segrejemo olivno olje, dodamo šalotko, stebelno zeleno, por, lovorov list, rožmarin in dva trakova limonove lupine ter med mešanjem pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Vmešamo paradižnikovo mezgo in sladkor, pražimo 1 minuto, zalijemo z marsalo in zavremo. Dolijemo še zelenjavno juho in kuhamo na majhni temperaturi, da omaka ostane vroča.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V veliki ponvi segrejemo arašidovo olje in narezani pastinak, korenje in rumeno kolerabo po porcijah zlato rjavo opečemo na močni temperaturi. Pečeno zelenjavo poberemo s penavko iz ponve na krožnik ter začinimo s soljo in poprom.

5

Pečeno zelenjavo stresemo v omako, pokrijemo in postavimo v pečico za 10 minut. Nato zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še 15 minut. Polovico limone tanko olupimo in olupek drobno sesekljamo.

6

Za gremolato v majhni ponvi raztopimo preostalo maslo, vmešamo panko drobtine in jih zlato rjavo opražimo. Ponev odstavimo s štedilnika ter v drobtine zamešamo peteršilj in limonino lupinico.

7

Na ogrete krožnike naložimo mehko polento in dušeno zelenjavo ter potresemo s hrustljavo gremolato.

Oceni