Sestavine

  • 4 jajca
  • 1 rumenjak
  • 70 g sladkorja
  • sol
  • 1 žlička nastrgane limonine lupine
  • 30 g moke
  • 250 g malin
  • 6 listov želatine
  • 110 g bele kuverture
  • 5 žlic malinovega žganja
  • 400 ml sladke smetane
  • 80 g polgrenke kuverture

Uvod

Seveda, spekla, zmešala, sestavila, ohladila, okrasila in zrezala je ona, toda ”nič” ne bi bilo, če ne bi on tako lepo - zložil! Naj se ve. Pa ne, da se rad s tujim hvali ..., temveč, da je bilo res dobro. Tako, da je moral pristaviti še svoj piskrček. Priznam!

A vseeno to zlaganje ni kar tako. Zanj je, namreč, potrebna potrpežljivost. Jo one imajo? Oni vsekakor. Vsako malino je potrebno prav obrniti, torej z glavo navzdol, kar pomeni, da naj bo odprtina navzgor in da naj bodo tako zložene maline na dnu modela tesno in v vrstah ena ob drugi. Ko ohlajeno in strjeno penasto sladico obrnete iz modela na pladenj, se odpre lep pogled, spodaj je tanek biskvit, na njem za tretjino temne čokoladne kreme, zgoraj za dve tretjini višine še pena-krema bele čokolade. In na vrhu ”na glavi” plast malin!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 288 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 3 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 210 stopinj. Dve jajci ločimo in rumenjaka stepamo v mešalniku s 40 g sladkorja, limonino lupino in ščepcem soli 5 minut. Beljaka stepemo v trdi sneg.

2

V jajčno kremo rahlo zamešamo tretjino beljakovega snega. Na vrh presejemo moko in jo skupaj s preostalim snegom previdno zamešamo v jajčno kremo.

3

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj premažemo jačno maso v pravokotnik 35 x 15 cm. Biskvit pečemo v sredini pečice 6 do 8 minut. Pečeni biskvit ohladimo na rešetki in odstranimo peki papir. Obrežemo ga v pravokotnik 30 x 15 cm.

4

Model za srnin hrbet (30 x 10 cm) obložimo s prozorno folijo in na dno naložimo maline z odprtino navzgor.

5

Za svetlo kremo penasto umešamo 1 jajce, rumenjaka in 30 g sladkorja. V mrzli vodi namočimo 5 listov želatine. Belo čokolado narežemo na manjše kose in raztopimo v kozici nad soparo. 200 ml sladke smetane trdo stepemo.

6

Želatino raztopimo v lončku na majhni temperaturi. V jajčno kremo z metlico zamešamo stopljeno belo čokolado, malinovo žganje in stopljeno želatino. Nato vmešamo še smetano in na koncu previdno še preostalih 125 g malin. Kremo porazdelimo po malinah v modelu in postavimo v hladilnik za 30 minut, da se rahlo strdi.

7

V mrzli vodi namočimo preostali list želatine. 200 ml sladke smetane trdo stepemo. Temno čokolado narežemo na manjše kose in raztopimo v kozici nad soparo. Namočeno želatino raztopimo v lončku na majhni temperaturi.

8

Previdno zmešamo stepeno smetano, stopljeno čokolado in želatino ter čokoladno kremo porazdelimo po rahlo strjeni beli čokoladni kremi. Na vrh položimo pečeni biskvit, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 3 ure. Nato pecivo zvrnemo na servirni krožnik in narežemo na 12 kosov.

Oceni