Sestavine

  • VANILIJEVA KREMA
  • 1 in 1/2 lista želatine
  • 150 ml sladke smetane
  • 50 ml polnomastnega mleka
  • 50 g sladkorja
  • 1/2 žličke vanilijeve paste
  • ČOKOLADNA KREMA
  • 250 g sladke smetane
  • 150 g polnomastnega mleka
  • 4 listi želatine
  • 70 g sladkorja
  • 180 g temne čokolade (70 %)
  • LEŠNIKOV KROKANT
  • 130 g sladkorja
  • 30 g masla
  • 100 g sesekljanih praženih lešnikov

Uvod

Če rečemo panakoti strjenka, je jezna. Ona je namreč kuhana, ne pa ”sesirjena”, smetana! A jezna je tudi čokoladna strjenka, če ji rečemo panakota. Ona je namreč ”zagorela”, ne pa bledolična! Zato strjeni kremi, vanilijevo in čokoladno, poveznimo eno na drugo, dodajmo lešnikov krokant, pa bo jezen le tisti, ki bi še, a ni več....

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Za vanilijevo kremo želatino namakamo 5 minut v mrzli vodi. Smetano in mleko zavremo, dodamo sladkor in vanilijevo pasto ter kuhamo še 2 minuti. Namočeno želatino ožmemo in raztopimo v vroči smetani. Rahlo ohladimo in nalijemo v steklene posodice ali kozarce. Postavimo jih v hladilnik za najmanj 2 uri.

2

Za čokoladno kremo želatino namočimo v mrzli vodi. Smetano, mleko in sladkor zavremo in kuhamo nekaj minut, da se sladkor raztopi. Čokolado drobno narežemo in zamešamo v vročo smetano ter segrevamo, da se raztopi. Želatino dobro ožmemo in zamešamo v vročo čokolado.

3

Čokoladno kremo ohladimo in jo nato previdno nalijemo v kozarce na vanilijevo kremo ter postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.

4

Za lešnikov krokant segrevamo sladkor v kozici do svetlo rjave karamele. Kozico odstavimo s štedilnika in v karamelo zamešamo maslo, lešnike in ščepec soli. Maso stresemo na papir za pečenje na pekaču, jo tanko razmažemo in ohladimo. Ohlajeni krokant nalomimo na manjše kose.

5

Pred serviranjem strjenko z ostrim nožem zarežemo ob robu in kozarec za nekaj sekund postavimo v vročo vodo, da strjenko lažje stresemo na servirni krožnik. Okrasimo z lešnikovim krokantom.

Oceni