Dvojni krompirjev gratin in chimichurri
Sestavine
- KROMPIRJEV GRATIN
- 800 g čvrstega krompirja
- 600 g sladkega krompirja
- 2 žlici svežih lističev origana
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 4 stroki česna
- 75 ml oljčnega olja
- 200 ml zelenjavne juhe
- sol, poper
- CHIMICHURRI
- 10 g sesekljanega peteršilja
- 5 g sesekljanih lističev origana
- 1 strok česna
- 1 rdeči čili
- 3 žlice rdečega vinskega kisa
- 75 ml oljčnega olja
Uvod
Krompirjev gratin v klasični francoski izvedbi je dober, a tako bohoten. V njem je več kalorij kot v vsem drugem, kar bi naj kot priloga sicer spremljal. Zato je takšen (maščobni) gratin dober le za posebne priložnosti, ko je njegova preprosta ekstravagantnost tudi potrebna. Kaj pa sicer? Si lahko privoščimo krompirjev gratin na običajen torek in doma?
Za pritrdilni odgovor je potrebno najprej odgovoriti še na eno vprašanje: Je za dober gratin res potrebno toliko smetane? Ne! Pravzaprav smetana sploh ni potrebna. Pravzaprav je potrebno le lepo zlaganje … Namesto bohotne smetane smo za sladkost dodali sladki krompir, za ”ekstravagantnost” pa preprosti in lahki zeliščni chimichurri, z zanemarljivo količino olja. Ni po francosko, bo pa po vaše.
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Pečico segrejemo na 180 stopinj (z ventilatorjem). Krompir in sladki krompir olupimo. Krompir nahobljamo na 1 mm debele rezine, sladki krompir pa na 2 mm debele rezine.
Narezani krompir stresemo v veliko skledo. Dodamo zelišča, olupljeni strti česen, 4 žlice olja, 1 zvrhano žličko soli in sveže mleti poper ter premešamo.
Veliko železno ali ognjevarno ponev (premer 23 cm) dobro namastimo. Vanjo izmenično v krogih nalagamo krompir in sladki krompir, tako da na koncu vse skupaj v obliki velikega cveta. Krompir enakomerno prelijemo z juho.
Velik kos alu folije namastimo in z njim pokrijemo ponev ter robove dobro stisnemo. Gratin pečemo v sredini pečice 35 minut. Nato ga vzamemo iz pečice in temperaturo zvišamo na 220 stopinj (z ventilatorjem). Gratin premažmo s preostalim oljem in pečemo še 20 minut, da rahlo porjavi.
Česen olupimo in drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. V skodeli zmešamo zelišča, česen, čili in 1/4 žličke soli. Dolijemo kis in olje ter temeljito zmešamo. Polovico chimichurrija pred serviranjem pokapljamo po krompirjevem gratinu, preostalo polovico serviramo posebej.