Dvojni krompirjev gratin in chimichurri
Sestavine
- KROMPIRJEV GRATIN
- 800 g čvrstega krompirja
- 600 g sladkega krompirja
- 2 žlici svežih lističev origana
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 4 stroki česna
- 75 ml oljčnega olja
- 200 ml zelenjavne juhe
- sol, poper
- CHIMICHURRI
- 10 g sesekljanega peteršilja
- 5 g sesekljanih lističev origana
- 1 strok česna
- 1 rdeči čili
- 3 žlice rdečega vinskega kisa
- 75 ml oljčnega olja

Pečico segrejemo na 180 stopinj (z ventilatorjem). Krompir in sladki krompir olupimo. Krompir nahobljamo na 1 mm debele rezine, sladki krompir pa na 2 mm debele rezine.
Narezani krompir stresemo v veliko skledo. Dodamo zelišča, olupljeni strti česen, 4 žlice olja, 1 zvrhano žličko soli in sveže mleti poper ter premešamo.
Veliko železno ali ognjevarno ponev (premer 23 cm) dobro namastimo. Vanjo izmenično v krogih nalagamo krompir in sladki krompir, tako da na koncu vse skupaj v obliki velikega cveta. Krompir enakomerno prelijemo z juho.
Velik kos alu folije namastimo in z njim pokrijemo ponev ter robove dobro stisnemo. Gratin pečemo v sredini pečice 35 minut. Nato ga vzamemo iz pečice in temperaturo zvišamo na 220 stopinj (z ventilatorjem). Gratin premažmo s preostalim oljem in pečemo še 20 minut, da rahlo porjavi.
Česen olupimo in drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. V skodeli zmešamo zelišča, česen, čili in 1/4 žličke soli. Dolijemo kis in olje ter temeljito zmešamo. Polovico chimichurrija pred serviranjem pokapljamo po krompirjevem gratinu, preostalo polovico serviramo posebej.