Sestavine

  • TESTO
  • 130 g pšenične moke tip 405
  • 75 g durum moke (+ 3 žlice za pekač)
  • 2 jajci
  • sol
  • 1 beljak
  • NADEV
  • 2 lista želatine
  • 8 rumenjakov
  • poper
  • 100 g naribanega parmezana
  • 50 ml belega vina

Uvod

Prvič smo za fagottine zamesili testo, ga razvaljali v trakove, narezali na kvadrate in nanje nabrizgali rumenjakovo kremo s parmezanom, ko je gobov bouillon potreboval svečano zakuho. Bilo je tako dobro, da smo drugič fagottinov naredili dovolj za samostojno pašto, na katero smo nalistali črne tartufe. In tretjič?

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Obe vrsti moke, jajci, žlico mrzle vode in ščepec soli v mešalniku z nastavkom za gnetenje zmešamo, da se sprime v kepo, ter nato testo gnetemo z rokami na pomokani delovni površini še 5 minut. Testo oblikujemo v kroglo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Za nadev želatino namočimo v mrzli vodi. Rumenjake in sveže mleti poper kremasto stepemo v mešalniku. V lončku segrejemo vino in v njem raztopimo ožeto namočeno želatino.

3

Med mešanjem v rumenjakovo kremo počasi dolijemo stopljeno želatino z vinom. Vmešamo parmezan in s tako pripravljenim nadevom napolnimo dresirno vrečko z okroglim nastavkom (10 mm). Vrečko postavimo v hladilnik za 1 uro.

4

Testo razpolovimo in vsako polovico s pomočjo strojčka za izdelavo testenin razvaljamo na debelino 7. Nato vsak razvaljani trak testa narežemo na kvadrate 6 x 6 cm. Beljak razžvrkljamo.

5

V sredino vsakega kvadrata nabrizgamo za žličko nadeva in robove tanko premažemo z beljakom. Konice kvadratov preko nadeva diagonalno stisnemo skupaj in robove tesno zapremo. Fagottine nalagamo na pekač potresen s semolino. Do uporabe pekač postavimo v hladilnik.

6

V velikem loncu zavremo soljeno vodo in fagottine (18 kom) kuhamo na majhni vročini 4 minute. S penavko jih poberemo iz vode, odcedimo in serviramo v vročem gobovem bouillonu. Preostale fagottine lahko hranimo v pokriti posodi v hladilniku 3 dni.

Oceni