Sestavine

  • 500 g zamrznjenega boba (debeli fižol)
  • 1 bio limona
  • šopek koriandra
  • 3 stroki česna
  • 6 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 200 g rdeče leče
  • 700 g zelenih špargljev
  • 1/2 žličke dimljene paprike v prahu
  • 1 jajce
  • 60 g drobtin
  • 1 l repičnega ali sončičnega olja za cvrenje
  • 6 velikih redkvic
  • sladkor

Uvod

Zmanjkalo nam je avokada, pa smo odmrznili bob. Ni nam bilo do čičerke, pa smo jo nadomestili z lečo. Belušem je še premrzlo in še niso potrkali na površje, zato so vskočili zeleni šparglji. Kuhati je užitek, če nimaš predsodkov in se receptov ne držiš kot pijanec plota. Kaj boste pa vi zamenjali?

P.s. Falafel so orientalski ocvrti zelenjavni cmoki (ali polpeti).

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 732 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2019, Šumenjak
 
Postopek
1

Bob blanširamo v vreli soljeni vodi 3 minute, nato ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Limonovo lupino nastrgamo, limono razpolovimo in iztisnemo sok. Polovico koriandra grobo narežemo.

2

V blenderju gladko zmiksamo oluščeni bob, oljčno olje, koriander in en sesekljani strok česna. Guacamole preložimo v skodelo, začinimo z limonovim sokom, nastrgano lupino, soljo in sveže mletim poprom ter pokrijemo s prozorno folijo.

3

Lečo kuhamo v soljeni vodi na majhni vročini 15 minut. Preostali česen olupimo in stisnemo. Kuhano lečo stresemo na cedilo in dobro odcedimo. Redkvice narežemo na tanke rezine, jih solimo in potresemo s ščepcem sladkorja, premešamo in pustimo stati do serviranja.

4

Lečo, česen, dimljeno papriko in malo soli rahlo pretlačimo s paličnim mešalnikom. V lečino maso dodamo jajce in drobtine, dobro premešamo in iz nje oblikujemo 16 kroglic v velikosti žogice za golf.

5

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Špargljem odlomimo oleseneli del in jih po potrebi na spodnji tretjini olupimo. Naložimo jih v ognjevarno posodo, potresemo s kosmiči masla, rahlo solimo in postavimo na drugo rešetko od spodaj za 15 minut.

6

V širokem loncu segrejemo olje za cvrenje na 160 stopinj (uporabimo termometer). Polovico kroglic cvremo v vročem olju 3 do 4 minute, jih s penavko poberemo iz olja in odcedimo na kuhinjskem papirju. Postopek cvrenja ponovimo z drugo polovico kroglic.

7

Na krožnike naložimo pečene šparglje, ocvrte lečine kroglice in marinirane redkvice ter potresemo s preostalim koriandrom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)