Falafel iz leče, šparglji in guacamole z bobom
Sestavine
- 500 g zamrznjenega boba (debeli fižol)
- 1 bio limona
- šopek koriandra
- 3 stroki česna
- 6 žlic oljčnega olja
- sol, poper
- 200 g rdeče leče
- 700 g zelenih špargljev
- 1/2 žličke dimljene paprike v prahu
- 1 jajce
- 60 g drobtin
- 1 l repičnega ali sončičnega olja za cvrenje
- 6 velikih redkvic
- sladkor

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 732 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2019, Šumenjak
Bob blanširamo v vreli soljeni vodi 3 minute, nato ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Limonovo lupino nastrgamo, limono razpolovimo in iztisnemo sok. Polovico koriandra grobo narežemo.
V blenderju gladko zmiksamo oluščeni bob, oljčno olje, koriander in en sesekljani strok česna. Guacamole preložimo v skodelo, začinimo z limonovim sokom, nastrgano lupino, soljo in sveže mletim poprom ter pokrijemo s prozorno folijo.
Lečo kuhamo v soljeni vodi na majhni vročini 15 minut. Preostali česen olupimo in stisnemo. Kuhano lečo stresemo na cedilo in dobro odcedimo. Redkvice narežemo na tanke rezine, jih solimo in potresemo s ščepcem sladkorja, premešamo in pustimo stati do serviranja.
Lečo, česen, dimljeno papriko in malo soli rahlo pretlačimo s paličnim mešalnikom. V lečino maso dodamo jajce in drobtine, dobro premešamo in iz nje oblikujemo 16 kroglic v velikosti žogice za golf.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Špargljem odlomimo oleseneli del in jih po potrebi na spodnji tretjini olupimo. Naložimo jih v ognjevarno posodo, potresemo s kosmiči masla, rahlo solimo in postavimo na drugo rešetko od spodaj za 15 minut.
V širokem loncu segrejemo olje za cvrenje na 160 stopinj (uporabimo termometer). Polovico kroglic cvremo v vročem olju 3 do 4 minute, jih s penavko poberemo iz olja in odcedimo na kuhinjskem papirju. Postopek cvrenja ponovimo z drugo polovico kroglic.
Na krožnike naložimo pečene šparglje, ocvrte lečine kroglice in marinirane redkvice ter potresemo s preostalim koriandrom.