Sestavine

  • 500 g fig
  • 250 g rdeče čebule
  • 2 žlici repičnega olja
  • 100 ml rdečega vinskega kisa
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 2 žlici ječmenovega slada (ali agavinega sirupa)
  • 1/4 žličke čilijevih kosmičev
  • 50 g pomarančne marmelade
  • sol, poper

Uvod

Figova marmelada na sladko nima dobrega slovesa, zaradi barve, ki je premalo živa, teksture, ki je preveč zdrizasta, in okusa, ki ne more tekmovati z marelicami, jagodami, slivami ... v marmeladi. Kaj pa na slano?

Figova marmelada z rdečo čebulo je še zmeraj (malo) sladka, a vseeno ni namenjena zajtrkom, temveč poznejšim uram. Čebula ji ”popravi” barvo in nadgradi okus, ”skrivnost” recepta pa je, da tekstura ostane dovolj čvrsta za druženje tako s prigrizki, ki so v tej družbi ponavadi sirovi, a priporočamo tudi hitre angleške kolačke, kot z mesom z žara, ki vedno potrebuje še nekaj sladko-pikantno-začinjenega....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 5 kozarcev (150 ml)
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Fige umijemo in narežemo na tanke krhlje. Olupljeno čebulo prerežemo na polovico in narežemo na tanke rezine. V loncu segrejemo olje in narezano čebulo pražimo na srednji vročini 5 minut. Nato dodamo še fige in kuhamo 3 minute.

2

Dolijemo kis, zavremo in dodamo sladkor, ječmenov slad, pomarančno marmelado in čilijeve kosmiče. Kuhamo na srednji vročini 20 minut, marmelado večkrat premešamo. Na koncu jo začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Z marmelado napolnimo steklene sterilizirane kozarce, jih tesno zapremo in postavimo na glavo za 5 minut. Rok trajanja 3 mesece.

Oceni