Sestavine

  • 800 g zelenega stročjega fižola
  • 1,3 kg aromatičnega paradižnika
  • 1 večja bela čebula
  • 3 stroki česna
  • 5 žlic oljčnega olja
  • sol, sveže mleti poper
  • 4 kom kozjega sira (a 60 g, npr. Crottin de Chavignol)
  • 8 rezin mehke dimljene slanine
  • nekaj vejic šatraja
  • 1/2 žličke mletega čilija v oljčnem olju

Uvod

Francozi znajo kuhati. Zato, ker spoštujejo sestavine! Ne pa zato, ker so izumili večino kuharskih tehnik. Če ni dobrih sestavin, nobena tehnika ne pomaga. Če so dobro sestavine, pa tehnika sploh ni potrebna. Čim manj, tem bolje. V tem je največja modrost/tehnika francoske kuharske šole!

Za zgornjo trditev je najboljši dokaz ratatouille, francoski zelenjavni ragu iz Nice. Ko so paradižnik, bučke, paprike, jajčevci, čebula najbolj sveže, potrebujejo le še dobro olivno olje in pest zelišč. Ko se najboljši poletni sokovi nato dušijo in potijo v vroči ponvi, nastane z najbolj preprosto tehniko, ki se ji reče mešanje, najboljša poletna omaka. S kosom kruha je enolončnica, z zrezkom kosilo, s ščepcem domišljije svečana večerna jed.

Ker je zdaj stročji fižol najbolj svež, smo francosko ratatujsko tehniko in modrost uporabili še zanj....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 408 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Paradižnike blanširamo v vreli vodi 30 sekund, jih prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in narežemo na kocke.

2

Fižol očistimo in narežemo na manjše kose. Zavremo slano vodo, vanjo stresemo narezani fižol in kuhamo 8 do 10 minut (pazimo, da fižol ostane čvrst). Kuhani fižol stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo.

3

Čebulo in česen drobno sesekljamo ter stekleno opražimo na 3 žlicah olja. Dodamo narezan paradižnik in 1 žlico osmukanega šatraja, začinimo s soljo in poprom ter kuhamo na majhni temperaturi 30 do 35 minut oz. toliko časa, da se omaka rahlo zgosti.

4

Kozji sir povprek prerežemo na polovico in vsak kos ovijemo z rezino slanine. Pred serviranjem v ponvi segrejemo preostalo olje in pečemo ovit kozji sir na srednji do močni temperaturi toliko časa, da slanina rahlo porjavi.

5

Na krožnike naložimo fižolov ratatuj in pečeni kozji sir ter vse skupaj potresemo s šatrajem.

Oceni