Fižolova čorba s hariso
Sestavine
- 400 g koromača
- 60 g šalotke
- 400 g korenja
- 1 velika konzerva belega fižola (850 g)
- 2 žlici olivnega olja
- 400 ml pasiranega paradižnika (polpa)
- 600 do 700 ml zelenjavnega fonda
- sol, poper
- 3 žlice harissa paste
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- 200 g kisle smetane

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 435 kcal/soebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Olupljene šalotke narežemo na 1 cm široke rezine. Koromač prerežemo na polovico, izrežemo trdi kocen in ga nato narežemo na 5 mm debele rezine. Korenje olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in poševno narežemo na 5 cm dolge kose. Fižol stresemo na cedilo in oplaknemo z mrzlo vodo.
V loncu segrejemo olje in šalotko stekleno opražimo. Dodamo koromač in korenje ter pražimo na srednji temperaturi 5 minut. V lonec stresemo fižol, dolijemo paradižnik in juho ter vmešamo še harisso. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 do 20 minut.
Enolončnico začinimo s soljo in poprom ter naložimo v ogrete globoke krožnike. Potresemo jo z drobnjakom in na vrh damo še žlico kisle smetane. Preostalo smetano postrežemo posebej.