Sestavine

  • 400 g koromača
  • 60 g šalotke
  • 400 g korenja
  • 1 velika konzerva belega fižola (850 g)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 400 ml pasiranega paradižnika (polpa)
  • 600 do 700 ml zelenjavnega fonda
  • sol, poper
  • 3 žlice harissa paste
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • 200 g kisle smetane

Uvod

Nekaj na žlico bi! Kolikokrat se nam tako, kajne, zahoče. A potem smo ”obsojeni” na gostilno, saj golaža, pasulja, enolončnice ne moremo doma skuhati na hitro. Razen, če to ni fižolova čorba, ki je gotova en, dva, tri. Zato izjemoma v Šoli okusov ”dovolimo”, da hariso (harisso), ki tej čorbi ne da le pikantnosti, temveč tudi globino, kupite. A pozor, ne zamenjajte jo s čilijevo mezgo, pa četudi ste jo naredili sami. Harisa, ki je doma v severni Afriki, je tudi iz čilijev, a ob njih je v njej vsaj še dvajset zelišč in začimb. Od tod globina!

Ker je to recept, ki ga boste uporabili še velikokrat, saj je takšna čorba hrana za dušo, ki jo potrebujemo v vseh letnih časih, se morate ta recept naučiti na pamet ali pa včlaniti v Šolo okusov ... V kuharski knjigi ga ne boste našli. Saj ni nikoli v tisti, v kateri ga iščete....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 435 kcal/soebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Olupljene šalotke narežemo na 1 cm široke rezine. Koromač prerežemo na polovico, izrežemo trdi kocen in ga nato narežemo na 5 mm debele rezine. Korenje olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in poševno narežemo na 5 cm dolge kose. Fižol stresemo na cedilo in oplaknemo z mrzlo vodo.

2

V loncu segrejemo olje in šalotko stekleno opražimo. Dodamo koromač in korenje ter pražimo na srednji temperaturi 5 minut. V lonec stresemo fižol, dolijemo paradižnik in juho ter vmešamo še harisso. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 do 20 minut.

3

Enolončnico začinimo s soljo in poprom ter naložimo v ogrete globoke krožnike. Potresemo jo z drobnjakom in na vrh damo še žlico kisle smetane. Preostalo smetano postrežemo posebej.

Oceni