Sestavine

  • 200 g korenja
  • 200 g stebelne zelene
  • 150 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 30 g sušenih paradižnikov
  • 500 g stročjega fižola
  • 150 g boba
  • sol, sveže mleti poer
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 žlica masla
  • 50 g riža za rižoto
  • 2 žlički dimljene paprike v prahu
  • 1,2 l zelenjavne juhe
  • 1 lovorov list
  • 100 ml repičnega olja
  • 30 g naribanega parmezana
  • 10 g šatraja

Uvod

Beseda enolončnica ima ednino samo na štedilniku. Ko pa je na mizi, je vedno v množini! A ni v enem loncu le za veliko krožnikov okusov in užitkov, temveč se tudi en krožnik večkrat napolni. Kar pa še ni konec množenja, saj je prav enolončnica jed, ki ima rad še nekaj - prej, ob in potem.

Čeprav kuhanje doma največkrat pomeni preprostost, hitrost in enostavnost, je njegov uspeh tem večji, čim dalje traja. Zato pa se je potrebno znajti, saj ni nujno, da mora biti cela predjed, še manj hladna in še topla, temveč je lahko le kos starega kruha, ki ga popečete v dobrem olivnem olju, nanj pa na debelo namažete pesto. In, ker je v enem loncu debeli in stročji fižol, je tako lahko tudi v pestu! Pa potem? Zakaj pa ne bi že včeraj spekli, premazali in ohladili sirove torte?!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 462 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Korenje olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Stebelno zeleno očistimo in prav tako narežemo na kocke. Čebulo in 2 stroka česna drobno sesekljamo. Sušene paradižnike narežemo na drobne kocke. Fižol očistimo, narežemo na 5 cm dolge kose in blanširamo v slanem kropu 5 minut. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Prav tako 2 minuti blanširamo bob in ga izluščimo iz lupine.

2

Za pesto drobno sesekljamo 50 g kuhanega fižola. Strok česna olupimo in narežemo na tanke rezine. Segrejemo repično olje, dodamo česen in ga stekleno opražimo. Šatraj osmukamo in sesekljamo. V sekljalniku zmiksamo olje s česnom, sesekljani fižol in šatraj. Vmešamo še 2 žlici olivnega olja in parmezan ter začinimo s soljo in poprom.

3

Za enoločnico v večjem loncu segrejemo preostalo olivno olje in maslo. Dodamo riž, čebulo, česen in paradižnike ter pražimo na močni vročini 2 do 3 minute. Vmešamo korenje in zeleno ter pražimo 5 minut. Potresemo s papriko v prahu, zalijemo z juho, dodamo lovor in kuhamo pokrito 15 minut. Dodamo še kuhani fižol in bob, pustimo kuhati nekaj minut in na koncu začinimo s poprom in soljo. Opečemo rezine francoskega kruha in ga ponudimo k enolončnici skupaj s fižolovim pestom.

Oceni