Fižolova enolončnica z rižem
Sestavine
- 200 g korenja
- 200 g stebelne zelene
- 150 g čebule
- 3 stroki česna
- 30 g sušenih paradižnikov
- 500 g stročjega fižola
- 150 g boba
- sol, sveže mleti poer
- 5 žlic olivnega olja
- 1 žlica masla
- 50 g riža za rižoto
- 2 žlički dimljene paprike v prahu
- 1,2 l zelenjavne juhe
- 1 lovorov list
- 100 ml repičnega olja
- 30 g naribanega parmezana
- 10 g šatraja

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 462 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
Korenje olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Stebelno zeleno očistimo in prav tako narežemo na kocke. Čebulo in 2 stroka česna drobno sesekljamo. Sušene paradižnike narežemo na drobne kocke. Fižol očistimo, narežemo na 5 cm dolge kose in blanširamo v slanem kropu 5 minut. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Prav tako 2 minuti blanširamo bob in ga izluščimo iz lupine.
Za pesto drobno sesekljamo 50 g kuhanega fižola. Strok česna olupimo in narežemo na tanke rezine. Segrejemo repično olje, dodamo česen in ga stekleno opražimo. Šatraj osmukamo in sesekljamo. V sekljalniku zmiksamo olje s česnom, sesekljani fižol in šatraj. Vmešamo še 2 žlici olivnega olja in parmezan ter začinimo s soljo in poprom.
Za enoločnico v večjem loncu segrejemo preostalo olivno olje in maslo. Dodamo riž, čebulo, česen in paradižnike ter pražimo na močni vročini 2 do 3 minute. Vmešamo korenje in zeleno ter pražimo 5 minut. Potresemo s papriko v prahu, zalijemo z juho, dodamo lovor in kuhamo pokrito 15 minut. Dodamo še kuhani fižol in bob, pustimo kuhati nekaj minut in na koncu začinimo s poprom in soljo. Opečemo rezine francoskega kruha in ga ponudimo k enolončnici skupaj s fižolovim pestom.