Fižolova juha z lignji, pršut, pimientos paprika
Sestavine
- 300 g svežega luščenega fižola
- 1 šalotka
- 1 majhen krompir (80 g)
- 5 žlici oljčnega olja
- 1 lovorov list
- 1 vejica rožmarina
- 2 vejici šatraja
- sol
- 4 tanke rezine pršuta
- 4 večji lignji
- 4 paprike Pimientos (ali druge pekoče paprike)
- solni cvet
- 1 žlička limonovega soka
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 415 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura
Olupljeno šalotko narežemo na kolobarje. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Luščeni fižol stresemo v večji lonec, dodamo 2 žlici olja, potlačen strok česna, lovor, rožmarin, šatraj in 1 l vode. Zavremo, zmanjšamo temperaturo in fižol kuhamo na majhni temperaturi 40 minut. Po 10 minutah kuhanja dodamo šalotko in krompir. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo še 1 do 2 žlički soli.
Kuhani fižol stresemo na cedilo in pri tem shranimo tekočino od kuhanja. Odstranimo vsa zelišča in česen ter juho s polovico tekočine od kuhanja zmiksamo v blenderju. Juho nato pretlačimo skozi fino cedilo in po potrebi dolijemo še malo tekočine od kuhanja.
Pršut narežemo na 1 cm široke trakove. Lignje olupimo in narežemo na 5 mm široke kolobarje. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja in lignje pečemo na močni temperaturi 2 minuti. Začinimo s solnim cvetom.
V drugi ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo paprike in jih pražimo na močni temperaturi 3 minute oz. da se zmehčajo. Pečene paprike odcedimo na kuhinjskem papirju in potresemo s solnim cvetom.
Juho segrejemo in začinimo z limonovim sokom. Porazdelimo jo v ogrete krožnike, potresemo s pršutom in pečenimi lignji, v vsako položimo pečeno papriko in takoj serviramo.