Fižolova juha
Sestavine
- 30 dag suhega rjavega fižola
- 2 lovorova lista
- 2 vejici rožmarina
- 3 stroki česna
- 8 zrn črnega popra
- 2 žlički soli
- 50 g pršuta
- 100 g korenja
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 100 g testenin
- sol, poper
- kajenski poper
- olivno olje
- parmezan
- gremolata (brez česna)

Uvod
- Kategorija: On zanjo
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Fižol je namočil dan prej v mrzli vodi. Naslednji dan ga je odcedil, stresel v velik lonec, dodal olupljeni česen, poper v zrnu, lovor in rožmarin, dolil vodo, solil in ga skuhal do mehkega.
Kuhani fižol je spasiral in pretlačil skozi cedilo skupaj s tekočino od kuhanja. Korenje je olupil in narezal na drobne kocke. Pršut je prav tako narezal na majhne kocke.
V loncu je segrel olje, vanj stresel korenje in pršut, pražil nekaj minut, nato je vmešal še paradižnikovo mezgo in jo na hitro opražil. Vse skupaj je zamešal v fižolovo juho.
Testenine je skuhal al dente v slani vodi, jih odcedil, stresel v juho, vse skupaj zavrel in kuhal na majhni vročini 10 minut. Na koncu jo je začinil s soljo, poprom in kajenskim poprom.
Fižolovo juho je v krožnikih pokapljal z olivnim oljem ter potresel z naribanim parmezanom in gremolato.