Sestavine

  • 500 g svežega oluščenega belega fižola
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • 1 vejica rožmarina
  • 2 vejici šatraja
  • sol
  • 1 do 2 žlici creme fraiche
  • sveže mleti poper
  • 1 žlička limonovega soka
  • 200 g svežih jurčkov
  • 2 žlici ghee masla
  • 20 do 24 kozic v lupini
  • 1 strok rdečega čilija
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Vse, kar imamo najraje v enem receptu in na istem krožniku! Iz gozda so jesenski jurčki, dišeči in čvrsti. Iz morja so jadranske kozice, sladke in slane. Čisto svež in mlad pa je z zelenjavnega vrta fižol, ki je že oluščen, tako da ga ni potrebno namakati, saj se jurčkom in kozicam mudi, potrebujejo le malo, toda močne, vročine, da je na domači mizi jed, ki diši do sosedov, zavidajo pa nam jo restavracije z več srčki.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 605 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Teodor belo 2013, M. Simčič
 
Postopek
1

V velikem loncu zavremo 1 l vode, fižol, 2 žlici olja, 1 olupljeni strok česna, lovor, rožmarin in šatraj. Temperaturo zmanjšamo in fižol kuhamo na majhni temperaturi 40 minut oz. da se zmehča. Pet minut pred koncem kuhanja zamešamo v vodo 1 žličko soli. Kuhani fižol pustimo v vodi in ga ohladimo do mlačnega.

2

Nato fižol precedimo in pri tem shranimo 150 ml tekočine od kuhanja. Odstranimo česen in vsa zelišča. V blender stresemo fižol, dodamo creme fraiche in 150 ml tekočine ter vse skupaj fino zmiksamo. Fižolov pire preložimo v lonec, rahlo segrejemo ter začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom.

3

Jurčke očistimo in narežemo na 1 cm debele rezine. Preostali česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Kozice olupimo in obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem.

4

V veliki ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo narezane jurčke in jih pražimo na močni temperaturi do zlato rjave barve. Solimo in popramo.

5

V drugi ponvi segrejemo preostalo olje in kozice skupaj s čilijem opečemo na močni temperaturi. Pred koncem pečenja v ponev stresemo česen in peteršilj ter rahlo solimo. Fižolov pire previdno segrejemo.

6

Na ogrete krožnike naložimo fižolov pire, pečene jurčke in kozice ter pokapljamo z zeliščnim oljem iz ponve.

Oceni