Fižolova solata s šitakami in melono
Sestavine
- 300 g širokega fižola (maslenec)
- 200 g stročjega fižola
- 150 g oluščenega edamame fižola
- 2 šalotki
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 žlica sesekljanega drobnjaka
- 1 žlica sesekljanega majarona
- 2 žlici limonovega soka
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 1 žlica šeri kisa
- 1 žlička medu
- 1 žlička gorčice s semeni
- poper
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 žlici lešnikovega olja
- 2 stroka česna
- 150 g šitake gob
- 200 g melone
- sol

Obe vrsti fižola očistimo in narežemo na poljubno velike kose. Skuhamo ga v soljeni vodi in pazimo, da ostane čvrst. Kuhanega prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Edamame kuhamo v soljeni vodi 6 minut, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo.
Olupljeno šalotko narežemo na zelo tanke kolobarje. Limonov sok, kis, med, gorčico, sol in poper zmešamo ter z metlico v marinado zamešamo obe vrsti olja. Na koncu dodamo še šalotko in zelišča. Z marinado prelijemo fižol in edamame ter pustimo stati najmanj 30 minut.
Česen drobno sesekljamo. Šitake narežemo na 1 cm široke trakove. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in šitake pražimo na močni vročini 2 minuti. Dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Solimo in popramo. Melono olupimo in narežemo na majhne kocke. Pred serviranjem v fižol zamešamo pečene šitake in po vrhu potresemo narezano melono.