Sestavine

  • 300 g širokega fižola (maslenec)
  • 200 g stročjega fižola
  • 150 g oluščenega edamame fižola
  • 2 šalotki
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica sesekljanega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega majarona
  • 2 žlici limonovega soka
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 žlica šeri kisa
  • 1 žlička medu
  • 1 žlička gorčice s semeni
  • poper
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 2 žlici lešnikovega olja
  • 2 stroka česna
  • 150 g šitake gob
  • 200 g melone
  • sol

Uvod

Če je na žaru tako lep kos mesa, potem na krožniku ne potrebuje dolgočasnih prilog. Raje se potrudimo s solato, da ne bo spet takšna kot zadnjič. Če smo paradižnikovo naredili s pekočim prelivom - tukaj -, potem naj bo v fižolovi za kontrast sladkost, za ujemanje z mesom z žara pa umami. Odprite, torej, hladilnik in v njem poiščite melono in šitake....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Obe vrsti fižola očistimo in narežemo na poljubno velike kose. Skuhamo ga v soljeni vodi in pazimo, da ostane čvrst. Kuhanega prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Edamame kuhamo v soljeni vodi 6 minut, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo.

2

Olupljeno šalotko narežemo na zelo tanke kolobarje. Limonov sok, kis, med, gorčico, sol in poper zmešamo ter z metlico v marinado zamešamo obe vrsti olja. Na koncu dodamo še šalotko in zelišča. Z marinado prelijemo fižol in edamame ter pustimo stati najmanj 30 minut.

3

Česen drobno sesekljamo. Šitake narežemo na 1 cm široke trakove. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in šitake pražimo na močni vročini 2 minuti. Dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Solimo in popramo. Melono olupimo in narežemo na majhne kocke. Pred serviranjem v fižol zamešamo pečene šitake in po vrhu potresemo narezano melono.

Oceni