Uvod

Najraje ga imajo Američani, kjer je flap meat za mnoge najboljši kos za steake, pravijo mu tudi sirloin tip. Francozi ga imenujejo Bavette d’Aloyau. Če imate srečo, lahko pri nas konča v vaši goveji juhi. Razen, če ga mesar ne izreže zase, saj temu sočnemu in le pol kilograma težkemu podolgovatemu kosu govejega mesa pravijo tudi mesarjev steak.

Gre za ledvični čep, torej v zadnjem hrbtnem delu, pod pljučnim kosom. Ker ni vezan na del okostja, spada pravzaprav med drobovino, o čemer govori tudi njegov močan mesni okus, ki spominja na jetra.

Ker je tako sočno-mesnat, ne potrebuje veliko spremljave. Najraje ima zato le zeliščno chimichurri omako, ki je klasična južnoameriška omaka. Največji mojstri pečenja govedine na žaru pa so prav Argentinci in Brazilci.

Ta recept je del julijske gostije na žaru - tukaj....

  • Kategorija: Poletje
  • Zahtevnost: Enostavno
 
Postopek
1

Flap meat je tanek in dolgi kos mesa, pri katerem imate le dve možnosti – da bo zelo trd ali zelo mehek. Zato ga je potrebno peči na visoki vročini in obrniti le enkrat. Na spodnjem delu tri minute, na zgornjem pa še manj oziroma do notranje temperature na najdebelejšem delu 54 do 58 stopinj. Takšen bo najboljši, ker pa je tako sočen, prenese tudi malo višjo notranjo temperaturo. Zelo pomembno pa je, da po pečenju in pred rezanjem počiva 10 do 15 minut, da se sokovi porazdelijo.

2

Rezati je potrebno pravokotno na vlakna, kar sicer velja za vse steake. Pečeno meso zato najprej počez narežite na 10 cm dolge kose, nato pa te spet počez na debelino treh centimetrov.

Oceni