Fregola s karžlji, papriko in bučko
Sestavine
- 200 g fregole
- 1 podolgovata rdeča paprika
- 2 mladi čebuli
- 1 strok česna
- 1 majhna bučka
- 150 g karžljev (ali lisičk)
- 1 žlička paprike v prahu
- 2 žlici oljčnega olja
- 700 do 800 ml zelenjavne juhe
- sol poper
- 2 žlici masla
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1/2 žličke limonovega soka
Uvod
- Kategorija: On zanjo, Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Bio naravni mehurčki, 2019, Gordia
Papriko je po dolgem prerezal na polovico, odstranil semenje in narezal na drobne kocke. Mlado čebulo je prav tako po dolgem prerezal na polovico in narezal na tanke rezine. Bučko je po dolgem razrezal na štiri dele in nato na tanke rezine. Olupljeni česen je drobno sesekljal.
V manjši ponvi z visokim robom je segrel olje, dodal papriko in mlado čebulo ter pražil na srednji temperaturi nekaj minut. Vmešal je še česen, popražil in dodal fregolo.
Dolil je polovico juhe, zmanjšal temperaturo in fregolo kuhal 20 do 25 minut, vmes je nekajkrat premešal in dolil preostalo juho. Pet minut pred koncem kuhanja je v fregolo zamešal še narezane bučke.
Karžlje (če jih nimate, uporabite lisičke) je narezal na debelejše rezine. V ponvi je segrel maslo in karžlje pražil na močnejši temperaturi 2 do 3 minute. Nato jih je odstavil s štedilnika ter začinil s soljo in poprom.
V kuhano fregolo je zamešal dve tretjini karžljev in peteršilj ter jo naložil v ogreta globoka krožnika. Po vrhu je potresel preostale karžlje.