Sestavine

  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 1 žlica masla
  • 180 g fregule (fregola, kroglice testenin iz durum moke)
  • 100 g mlade špinače
  • 50 g gorgonzole dolce
  • sol, poper
  • 1 marinirani svinjski kare steak (Kodila)
  • 2 žlici olja

Uvod

Ko je svinjski kotlet s tako pustega hrbta, je svinjska riba … To pa pomeni, da ni za žar. A ne obupajte. Žar mojster naj pazi, da ga bo po obeh straneh le opekel, nato pa indirektno dokončal, kuharska mojstrica pa naj medtem svojo fregulo (ali fregolo) dokonča z gorgonzolo in špinačo. Z njo bo tudi 'pusta' svinjina sočna. Uporabili smo svinjske steake Kodila....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Šalotko in česen drobno sesekljamo. V loncu segrejemo maslo in ju stekleno opražimo. Dodamo fregulo in pražimo še 1 minuto. Dolijemo malo vroče juhe in kuhamo na majhni vročini 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in dolivamo juho.

2

Špinačo očistimo in oplaknemo z mrzlo vodo. Odcejeno stresemo v lonec, dodamo 2 žlici vode, pokrijemo in dušimo na srednji vročini 2 minuti, vmes enkrat premešamo. Špinačo stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo.

3

Gorgonzolo narežemo na majhne kocke. Špinačo dobro ožmemo in skupaj z gorgonzolo zamešamo v kuhano fregulo. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

4

V majhni ponvi segrejemo olje in kotlet na srednji vročini pečemo nekaj minut ter pazimo, da ga ne prepečemo. Kotlet lahko na srednji vročini spečemo tudi na žaru. Pečeni kotlet narežemo na 2 cm debele rezine. Na vroča krožnika naložimo fregulo s špinačo in nanjo položimo nekaj rezin mesa.

Oceni