Fregula z rdečo peso in hobotnico
Sestavine
- 800 g hobotnice
- 3 stebla zelene
- 4 vejice timijana
- 2 lovorova lista
- 15 poprovih zrn
- sol
- 100 ml rdečega vina
- 300 g fregule
- 2 šalotki
- 4 stroki česna
- 5 žlic oljčnega olja
- 100 ml belega vina
- poper
- 5 ml sipinega črnila
- 200 g kuhane rdeče pese
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Uvod
Preprosto dobro kosilo ali večerja, ki ne potrebuje, spredaj, zadaj, ob sebi, nobenega spremstva, saj sama ponudi dovolj pestrosti, drugačnosti, razburljivosti in, seveda, nadokusa? Takšne želje ponavadi najlažje izpolnijo testenine. Še posebej, če so same drugačne, kot fregula, in tako tudi pripravljene, na črno. Potrebno jim je le še na hitro in hrustljavo opeči kuhane lovke hobotnice.
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 35 minut
- Priporočeno vino: prosecco Casa Coste Piane
Hobotnico oplaknemo z mrzlo vodo in jo položimo v širok lonec. Stebelno zeleno narežemo na tanke rezine in stresemo v lonec. Dodamo timijan, lovor, poprova zrna in 1 žličko soli. Dolijemo vino in toliko mrzle vode, da je hobotnica pokrita.
Zavremo in hobotnico kuhamo na majhni vročini 20 minut. Nato lonec odstavimo z štedilnika in pustimo stati pokrito še 20 minut. Kuhano hobotnico odcedimo, odrežemo lovke in jih olupimo.
Fregulo skuhamo na zob (al dente) po navodilu na embalaži in jo stresemo na cedilo. Šalotko in dva stroka česna drobno sesekljamo. Rdečo peso narežemo na 5 mm velike kocke.
V posodi segrejemo 2 žlici olja, dodamo šalotko in česen ter rahlo opražimo. Dodamo kuhano fregulo in dolijemo belo vino. Malce pokuhamo in vmešamo lignjevo črnilo. Nato v fregulo zamešamo narezano rdečo peso ter solimo in popramo.
V ponvi segrejemo preostalo olje in lovke na hitro opečemo na močni vročini ter med pečenjem dodamo preostala strta stroka česna. Na ogrete krožnike naložimo fregulo in pečene lovke hobotnice ter potresemo s peteršiljem.