Fritaja z bučo in krompirjem
Sestavine
- 400 g krompirja
- 200 g očiščene muškatne buče
- 1 šalotka
- 2 žlici olja
- sol
- sveže mleti poper
- 3 jajca
- 75 ml sladke smetane
- muškatni orešček
- 80 g aromatičnega sira (ementalec, grojer)
- 2 žlici bučnih semen
- 1 žlica masla
- sesekljani peteršilj ali krebuljica

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 60 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2012, suho, Verus
Krompir olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. Bučo olupimo in narežemo na manjše kose. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo krompir in bučo ter pražimo na srednji vročini 10 do 15 minut, da se krompir zmehča (a se ne sme zapeči). Po 5 minutah praženja dodamo še šalotko in začinimo s soljo in poprom.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Gladko razžvrkljamo jajca in sladko smetano ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Sir grobo naribamo. Bučna semena opražimo v ponvi brez maščobe in jih grobo narežemo.
V manjši ognjevarni ponvi (premer 22 cm) segrejemo maslo, vanjo stresemo krompir in bučo, prelijemo z jajčno kremo in pustimo, da rahlo zakrkne. Potresemo s sirom in ponev postavimo v pečico na drugo rešetko od spodaj. Pečemo 15 minut. Potresemo s peteršiljem in zraven ponudimo motovilec v solati.