Sestavine

  • TESTO
  • 150 g moke
  • 1/2 žličke soli
  • 115 g mrzlega masla
  • 60 g kisle smetane
  • 2 žlički limonovega soka
  • 60 ml mrzle vode
  • NADEV
  • 250 g šitak
  • 250 g šampinjonov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 1/2 rumene čebule
  • 2 stroka česna
  • 4 vejice timijana
  • 1 vejica rožmarina
  • 75 ml suhega šerija
  • sol poper
  • 120 g gorgonzole
  • 1 jajce
  • 1 žlička mleka

Uvod

Zaradi jesenske slabe letine v gozdovih smo pozimi iskali recept z gojenimi nadomestki. Našli pa nismo le nekaj za šitake in šampinjone, temveč tudi za – testo! Zato zdaj vemo, katero testo je najboljše za tarte in kiše – tečaj o njih je tukaj -, katero pa za galette. In, ne, čeprav se vam bo tako zdelo, to testo ni listnato, združuje ”le” najboljše obeh svetov.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 do 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Maslo narežemo na majhne kocke in ga hitro zgnetemo z moko in soljo v drobljivo testo. V lončku zmešamo kislo smetano, limonov sok in mrzlo vodo ter s spatulo zamešamo v testo. Z rokami hitro vse pregnetemo v gladko testo, ga sploščimo, zavijem v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 do 2 uri.

2

Šitakam in šampinjonom odstranimo stebla in klobuke narežemo na tanke rezine. Olupljeno čebulo prerežemo na polovico in narežemo na tanke trakove. Česen narežemo na zelo tanke rezine. Timijan osmukamo. Gorgonzolo narežemo na majhne kocke.

3

V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo gobe in pražimo na močni vročini 4 do 6 minut, da rahlo karamelizirajo. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Dodamo maslo, čebulo, timijanove lističe in rožmarin ter pražimo 3 minute. Nazadnje dodamo še česen, pražimo 1 minuto, dolijemo šeri in ga rahlo pokuhamo. Ponev odstavimo s štedilnika, po potrebi dosolimo in gobe ohladimo.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo v krog s premerom 30 cm. Po njem potresemo pražene gobe in gorgonzolo, pri tem pustimo 4 cm široki prazni rob ob strani.

5

Robove testa prepognemo čez gobe, sredina naj ostane nepokrita. Jajce in mleko gladko razvžrkljamo in z njim premažemo robove testa. Galette pečemo v sredini pečice 40 do 50 minut oz. do zlato rjave barve. Pred serviranjem jo pustimo stati 5 minut.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)