Galette s slivami in citronko
Sestavine
- 130 g pšenične gladke moke
- 40 g pirine polbele moke
- 1 žlica finega belega sladkorja
- ½ žličke soli
- 1 veliko jajce
- sladka smetana
- 90 g masla
- 50 dag sliv
- 50 g rjavega sladkorja
- 20 g koruznega škroba
- 2 žlici svežih sesekljanih listov citronke

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 8 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
V skledi zmešamo moko, 1 žlico sladkorja in sol. V merici razžvrkljamo jajce in dolijemo toliko sladke smetane, da dobimo 80 ml tekočine. Na moko stresemo na kocke narezano maslo, prelijemo z jajčno smetano in vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Testo potlačimo v obliko diska, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 2 uri.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Slive razpolovimo in izkoščičimo. Zmešamo sladkor, koruzni škrob in polovico narezane citronke ter potresemo po narezanih slivah. Previdno premešamo.
Testo položimo med dva lista peki papirja in ga tanko razvaljamo v krog s premerom 28 do 30 cm. Odstranimo zgornji list papirja in ga preložimo na pekač. Testo potresemo s slivami in pri tem pustimo 4 cm širok prazen obod.
Testo na robovih previdno prepognemo navznoter, rahlo potlačimo in premažemo s sladko smetano. Slive potresemo s preostalo citronko in pekač postavimo v sredino pečice za 40 minut oz. toliko časa, da se rob zlato rjavo zapeče. Glette ohladimo na rešetki in postrežemo mlačno.