Sestavine

  • 130 g pšenične gladke moke
  • 40 g pirine polbele moke
  • 1 žlica finega belega sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 1 veliko jajce
  • sladka smetana
  • 90 g masla
  • 50 dag sliv
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 20 g koruznega škroba
  • 2 žlici svežih sesekljanih listov citronke

Uvod

Domače slivovo pecivo je stalnica vsake jeseni. Ko imaš takšen kolač, pito, torto, rezino, pecivo, da takoj, še na pol vroče, zmanjka, si mu zvest iz roda v rod. Tudi ta galette ni nič drugačen. Ko ga boste poskusili, ga boste pekli vsako in celo slivovo ter češpljevo sezono! To je slivova pita za novi rod.

Galette je francoska hrustljava pita (zato je v Italiji krostata), ki ima največkrat zavihane krajce, a njegova glavna značilnost je vseeno testo, ki je krhko, a še bolj kot druga krhka testa. Smetana in maslo testu namreč dodata še dodatno krhkost, ki se zaradi bogastva maščobe drobi v plasteh. Idealno testo, skratka, za slivovo sočnost, ki v pečici želira, da se potem nalezljivo cedi po bradi. Čeprav je že to dovolj za nov vpis v družinsko zakladnico večnih receptov za jesenske popoldneva, smo za prepoznavnost nadokusa - saj smo v Šoli okusov - dodali še aromatično citronko, dišavnico, ki diši po limoni in zeliščno spominja na limonsko travo....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

V skledi zmešamo moko, 1 žlico sladkorja in sol. V merici razžvrkljamo jajce in dolijemo toliko sladke smetane, da dobimo 80 ml tekočine. Na moko stresemo na kocke narezano maslo, prelijemo z jajčno smetano in vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Testo potlačimo v obliko diska, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 2 uri.

2

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Slive razpolovimo in izkoščičimo. Zmešamo sladkor, koruzni škrob in polovico narezane citronke ter potresemo po narezanih slivah. Previdno premešamo.

3

Testo položimo med dva lista peki papirja in ga tanko razvaljamo v krog s premerom 28 do 30 cm. Odstranimo zgornji list papirja in ga preložimo na pekač. Testo potresemo s slivami in pri tem pustimo 4 cm širok prazen obod.

4

Testo na robovih previdno prepognemo navznoter, rahlo potlačimo in premažemo s sladko smetano. Slive potresemo s preostalo citronko in pekač postavimo v sredino pečice za 40 minut oz. toliko časa, da se rob zlato rjavo zapeče. Glette ohladimo na rešetki in postrežemo mlačno.

Oceni