Galette z blitvo in mandlji
Sestavine
- TESTO
- 250 g pirine moke (tip 630)
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička soli
- 150 g skute (20 % maščoba)
- 1 jajce
- 6 žlic ogrščičnega olja
- 50 g mandljevih lističev
- NADEV
- 400 g rdeče blitve
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- 2 žlici olja
- sol
- 1/2 žličke mletega muškatnega cveta
- 1/2 žličke kajenskega popra
- 130 g zbrinca ali starane goude
- 2 jajci
- 1 jajce
- 100 ml sladke smetane

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 810 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
- Priporočeno vino: Vej Bianco Antico 2020, Podere Pradarolo
Blitvo umijemo in dobro odcedimo. Iz listov izrežemo stebla in jih narežemo na 1 cm široke kose. Liste po dolgem razpolovimo in prečno narežemo na 2 cm široke trakove. Šalotko in česen drobno sesekljamo.
V veliki ponvi segrejemo olje in narezana stebla pražimo na srednji vročini 5 minut. Dodamo šalotko in pražimo še 2 minuti. Nato dodamo česen in polovico narezanih listov. Malo podušimo, da listi rahlo upadejo, nato dodamo preostalo blitvo ter pražimo še 5 minut. Začinimo s soljo, muškatnim cvetom in kajenskim poprom.
Za testo najprej v skodeli zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Skuto, jajce in olje dobro zmešamo, dodamo moko in z rokami vse sestavine zgnetemo v gladko testo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Sir naribamo.
Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Testo med dvema listoma papirja za peko tanko razvaljamo v krog s premerom 36 do 40 cm. Prenesemo ga na pekač in potresemo s polovico sira, pri tem pustimo prazen 6 cm široki rob.
Jajci, rumenjak in smetano gladko razžvrkljamo ter solimo. Preostali sir zamešamo v blitvo in potresemo po testu. Robove testa zavihamo navznoter. Nadev prelijemo z jajčno smetano in pekač postavimo na spodnjo rešetko za 15 minut. Nato ga prestavimo v sredino pečice za 10 minut in na koncu še za 15 minut na spodnjo rešetko. Pečeni quiche pustimo počivati 10 minut preden ga narežemo na trikotnike.