Sestavine

  • TESTO
  • 250 g pirine moke (tip 630)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • 150 g skute (20 % maščoba)
  • 1 jajce
  • 6 žlic ogrščičnega olja
  • 50 g mandljevih lističev
  • NADEV
  • 400 g rdeče blitve
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olja
  • sol
  • 1/2 žličke mletega muškatnega cveta
  • 1/2 žličke kajenskega popra
  • 130 g zbrinca ali starane goude
  • 2 jajci
  • 1 jajce
  • 100 ml sladke smetane

Uvod

Čeprav so kuharski recepti pravila, ki se jih je zato potrebno držati, v kulinariki dejansko ni pravil. Vse je dovoljeno, če se le držite recepta … Ta galette, ki mu ravno zato lahko rečete tudi quiche ali celo tarte, je za to najboljši dokaz. Kar poglejte druge recepte za galette, ki jih v Šoli okusov ne manjka – tukaj -, in videli boste, da je vsako testo pripravljeno drugače. Druži jih le to, da so vsa dobra!

Galette je, namreč, preprostejši quiche, saj mu je pomembno le to, da je sočen. Zato ima spodvite krajce, da med pečenjem tekočina ne steče iz nadeva, in hrustljavo testo za kontrast sočnosti nadeva. Vse drugo pa se lahko spreminja. Tako, da smo tokrat maslo iz testa izpustili, saj so v nadevu tudi mandlji, testo, ki zato ni značilno drobljivo, pa se lepše poda v roko. Kar po domače, brez finih pravil!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 810 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Vej Bianco Antico 2020, Podere Pradarolo
 
Postopek
1

Blitvo umijemo in dobro odcedimo. Iz listov izrežemo stebla in jih narežemo na 1 cm široke kose. Liste po dolgem razpolovimo in prečno narežemo na 2 cm široke trakove. Šalotko in česen drobno sesekljamo.

2

V veliki ponvi segrejemo olje in narezana stebla pražimo na srednji vročini 5 minut. Dodamo šalotko in pražimo še 2 minuti. Nato dodamo česen in polovico narezanih listov. Malo podušimo, da listi rahlo upadejo, nato dodamo preostalo blitvo ter pražimo še 5 minut. Začinimo s soljo, muškatnim cvetom in kajenskim poprom.

3

Za testo najprej v skodeli zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Skuto, jajce in olje dobro zmešamo, dodamo moko in z rokami vse sestavine zgnetemo v gladko testo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Sir naribamo.

4

Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Testo med dvema listoma papirja za peko tanko razvaljamo v krog s premerom 36 do 40 cm. Prenesemo ga na pekač in potresemo s polovico sira, pri tem pustimo prazen 6 cm široki rob.

5

Jajci, rumenjak in smetano gladko razžvrkljamo ter solimo. Preostali sir zamešamo v blitvo in potresemo po testu. Robove testa zavihamo navznoter. Nadev prelijemo z jajčno smetano in pekač postavimo na spodnjo rešetko za 15 minut. Nato ga prestavimo v sredino pečice za 10 minut in na koncu še za 15 minut na spodnjo rešetko. Pečeni quiche pustimo počivati 10 minut preden ga narežemo na trikotnike.

Oceni