Sestavine

  • 250 g pirine moke (tip 630)
  • 50 g polnorznate pšenične moke
  • sol
  • 175 g masla
  • 2 jajci
  • 300 g blitve
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 2 vejici rožmarina
  • 200 g čvrstega krompirja
  • 150 g čedar sira
  • kajenski poper

Uvod

Rdeča blitva je tako lepa, da je za v vazo, ne pa za v peč … No, saj bo jedilnica res lepša s takšnim šopkom, toda v njej bo še lepše dišalo, če boste nekaj stebel in listov prihranili za pečico. Ker zavihani tarte (galette) zagotovo še niste jedli v takšni kombinaciji, krhko testo iz pirine in polnozrnate moke, obloga iz blitve, krompirja, rožmarina in čedarja, je zdaj priložnost. Zraven namreč potrebujete le skledo zelene solate in Keltisovo pet-penino Mufti.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
  • Priporočeno vino: Mufi pet-nat, Keltis
 
Postopek
1

Obe vrsti moke in 1/4 žličke soli zmešamo, dodamo na kocke narezano maslo in vse skupaj zgnetemo v drobtine. Dodamo (eno) razžvrkljano jajce in 3 do 4 žlice mrzle vode ter hitro zgnetemo v gladko testo. Testo oblikujemo v kroglo, jo rahlo potlačimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Blitvo umijemo, osušimo ter ločimo stebla in liste. Stebla drobno narežemo, liste pa natrgamo na manjše kose. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Rožmarin osmukamo in lističe fino sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na 2 mm tanke rezine.

3

V veliki ponvi segrejemo olje in žlico masla in narezana stebla dušimo na srednji vročini 5 do 7 minut. Dodamo česen in blitvine liste, dolijemo 50 ml vode, solimo in pokrito dušimo na majhni vročini nekaj minut, da listi upadejo. Začinimo s sveže mletim poprom in sesekljanim rožmarinom ter blitvo ohladimo.

4

Narezani krompir skuhamo do mehkega v slani vodi, odcedimo in malo ohladimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo na papirju za peko razvaljamo v krog s premerom 30 do 35 cm. Skupaj s papirjem ga prestavimo na velik pekač.

5

Na testo naložimo polovico blitve, potresemo s polovico krompirja in tretjino sira ter postopek ponovimo. Pri tem pazimo, da pustimo prosti rob v širini 4 do 5 cm. Prosti rob zavihamo proti sredini in gube narahlo stisnemo skupaj.

6

Preostalo jajce razžvrkljamo in z njim premažemo testo. Galette pečemo v sredini pečice 40 minut. Pred serviranjem lahko po želji galette pokapljamo s peteršiljevim oljem.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 4)