Galette z marelicami in kokosom
Sestavine
- 225 g pšenične moke
- 50 g belega sladkorja
- 100 g mrzlega masla
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 60 do 65 ml mrzle vode
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 2 žlici marelične marmelade
- 2 žlici kokosovih kosmičev
- 500 g marelic
- 1 breskev
- 20 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 1 žlica medu

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Zmešamo moko, beli sladkor in vanilijev sladkor. Maslo narežemo na majhne kocke in ga z moko zgnetemo v drobljivo maso. Dodamo kis in vodo ter vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Med dvema listoma papirja za peko ga razvaljamo v poljubno obliko (oval ali krog) z debelino 5 mm. Testo postavimo v hladilnik za 30 minut.
Sadje izkoščičimo in narežemo na tanke rezine. Testo ponovno malce razvaljamo in odstranimo zgornji papir. Premažemo ga z marmelado in potresemo s kokosovimi kosmiči ter pri tem pustimo prosti rob v širini 3 cm.
Nato testo enakomerno obložimo z narezanim sadjem in robove obrnemo navznoter ter jih pri tem rahlo stisnemo. Sadje potresemo s sladkorjem v prahu. Robove nato premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo z rjavim sladkorjem. Galette prestavimo na pekač in ga postavimo v hladilnik za 10 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pečemo v sredini pečice 30 minut. Nato sadje pokapljamo z medom in pečemo še 10 minut. Pekač nato prestavimo na spodnjo rešetko in pečemo 7 do 10 minut oz. do zlato rjave barve testa. Galette pustimo ohladiti in šele nato narežemo na kose.