Sestavine

  • 225 g pšenične moke
  • 50 g belega sladkorja
  • 100 g mrzlega masla
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 60 do 65 ml mrzle vode
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 2 žlici marelične marmelade
  • 2 žlici kokosovih kosmičev
  • 500 g marelic
  • 1 breskev
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 žlica medu

Uvod

Seveda, odkar ste z odliko opravili tečaj Quiche in tarte, krhko testo za vas ni več noben problem. V ustih se lepo drobi in hrusta, vseeno, če je na njem slan ali sladek nadev. Le čas si je zanj potrebno vzeti, kajne. Kaj pa, ko se mudi in ni časa vsega naredili po pravilih? Takrat priskoči na pomoč galette!

Galette je sočen tart iz maslenega testa, ki pa je hiter, preprost in brez oblike … Njegova značilnost so zavihani krajci, ki poskrbijo, da galette ne potrebuje finih manir, saj ga je najlepše prijeti v roko, pa naj se cedi po mili volji. Ravno zato pa ima galette tako rad sadne nadeve, ki po pečenju ne skoparijo z želirano sočnostjo....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Zmešamo moko, beli sladkor in vanilijev sladkor. Maslo narežemo na majhne kocke in ga z moko zgnetemo v drobljivo maso. Dodamo kis in vodo ter vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Med dvema listoma papirja za peko ga razvaljamo v poljubno obliko (oval ali krog) z debelino 5 mm. Testo postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Sadje izkoščičimo in narežemo na tanke rezine. Testo ponovno malce razvaljamo in odstranimo zgornji papir. Premažemo ga z marmelado in potresemo s kokosovimi kosmiči ter pri tem pustimo prosti rob v širini 3 cm.

3

Nato testo enakomerno obložimo z narezanim sadjem in robove obrnemo navznoter ter jih pri tem rahlo stisnemo. Sadje potresemo s sladkorjem v prahu. Robove nato premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo z rjavim sladkorjem. Galette prestavimo na pekač in ga postavimo v hladilnik za 10 minut.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pečemo v sredini pečice 30 minut. Nato sadje pokapljamo z medom in pečemo še 10 minut. Pekač nato prestavimo na spodnjo rešetko in pečemo 7 do 10 minut oz. do zlato rjave barve testa. Galette pustimo ohladiti in šele nato narežemo na kose.

Oceni