Gazpačo z lubenico
Sestavine
- 1 kg mrzle olupljene lubenice
- 250 g zrelega paradižnika
- 300 g kumar
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- sol poper
- kajenski poper
- 4 žličke grškega jogurta
- metini lističi
Uvod
Vroče? Ne čakaj na čudež z neba. Želodec se oglaša, četudi termometer kaže čez 30. Nekaj lahkega, torej. Nekaj čim bolj hladnega. Ki pa vseeno pogreje. Gazpacho! Mrzla poletna juha. A ne kot vedno, saj je tokrat v hladilniku velik kos lubenice. S paradižnikom sta pravi par, še posebej, ko jima malo podkurimo hlad.
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 15 minut (+ 4 ure za hlajenje)
Lubenici odstranimo pečke in jo narežemo na večje kocke. Paradižnik blanširamo, olupimo in narežemo na večje kose. Kumaro olupimo, z žličko odstranimo semena in jo narežemo na kocke.
Lubenico, kumaro, paradižnike, olje in kis fino zmiksamo v blenderju. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in kajenskim poprom ter postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure. Gazpačo nalijemo v servirne skodelice, potresemo z meto in dodamo žličko jogurta.